Paris
London
New York
Wednesday, 24 April, 2024
Last Update 20:20
00:59    |    16/07/2014

”Exponatul lunii” la MNIR: Trei fragmente de pictură murală de la Biserica Trei Ierarhi din Iași

Trei fragmente de pictură murală de la Biserica Trei Ierarhi din Iași vor fi prezentate în luna iulie la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) în microexpoziția Exponatul lunii.

Din extragerile parțiale de pictură murală de la Biserica Trei Ierarhi, inițiate în timpul restaurării de către arhitectul Lecomte du Nouy, s-au păstrat doar câteva fragmente. O parte dintre acestea sunt expuse în sala gotică a vechii catedrale a Mitropoliei din Iași, transformată în muzeu, printre care un portret al lui Vasile Lupu împreună cu portretele primei sale soții, Tudosca, al fiului Ioan și al fiicei Ruxandra. Trei dintre fragmentele extrase se află la MNIR.

Primul fragment, Supliciul Sfântului Eustație, este cel mai mare dintre cele trei picturi murale extrase și reprezintă martiriul Sfântului Eustație. Sfântul este zugrăvit împreună cu familia sa — soția și cei doi fii ai săi, Agapie și Theopist — în timpul supliciului prin ardere într-un vas de aramă în formă de bivol.

Cel de-al doilea, Sfânt cu aureolă în relief, ilustrează un portret de sfânt din iconografia bizantină, neidentificat din cauza absenței inscripției ce s-a pierdut odată cu fondul din jurul aureolei. Sfântul a fost zugrăvit cu barbă, are o mantie purpurie și o aureolă în relief, decorată cu motive vegetale stilizate și poleită cu foiță galben aurie.

Ultimul este un portret al domnitorului Moldovei Vasile Lupu. Chipul voievodului este reprezentat cu sprâncene negre, cu barbă și mustăți. Poartă pe cap o căciulă neagră cu surguci. Este înfățișat în costum de ceremonial, haină roșie cu două rânduri de brandenburguri și o mantie neagră deasupra.

MNIR a inițiat în perioada 2011-2012, conservarea și restaurarea celor trei fragmente de pictură murală, extrase de la Biserica Trei Ierarhi din Iași în timpul lucrărilor care au avut loc la sfârșitul secolului al XIX-lea — începutul secolului al XX-lea.

Vernisajul microexpoziției are loc vineri, 18 iulie, începând cu ora 13,00, la sediul MNIR, și va rămâne deschisă în perioada 18 iulie — 17 august. Microexpoziția poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10,00 — 18,00.

AGERPRES

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready