Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
00:42    |    26/06/2013

Victimele accidentului din Muntenegru, repatriate în România. 3 răniţi sunt în COMĂ. Miercuri va fi zi de DOLIU NAŢIONAL

Victimele accidentului rutier produs duminică în Muntenegru au fost repatriate în cursul zilei de marţi în România cu trei aeronave militare, dintre care două au adus în ţară persoanele rănite, iar una trupurile celor care şi-au pierdut viaţa.  Cei 29 de răniţi au fost repartizaţi la patru spitale din Capitală - Bagdasar, Floreasca, Elias şi Universitar, iar cadavrele urmează să fie identificate la Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici", unde a fost amenajat un spaţiu pentru rudele celor decedaţi.

La bordul celor două aeronave militare care au adus răniţii români în ţară s-au aflat 11 medici, 11 asistenţi SMURD şi cinci angajaţi ai MApN. Răniţii au fost preluaţi de ambulanţe pentru a fi internaţi la spitalele Floreasca, Universitar, Elias şi Bagdasar-Arseni din Capitală.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat, la Baza 90 Otopeni, că trei dintre răniţii aduşi cu primul avion militar sunt în stare foarte gravă, aceştia fiind intubaţi şi în comă.

"Sunt trei pacienţi într-o stare foarte gravă, care sunt toţi intubaţi şi ventilaţi, în comă. Sperăm să progreseze înspre mai bine", a spus Arafat, care a venit, alături de răniţi, cu primul avion militar, de la Podgorica, la Bucureşti. În acest avion, au fost aduşi pacienţii aflaţi în stare mai gravă, cu traumatisme toracice, leziuni vasculare, fracturi de bazine, fractură de coloană, precum şi o amputaţie de picior.

"I-am împărţit în două grupe, un grup într-un avion mai mic, mai modern - Spartan, care este cu presurizare mai corectă, fiind vorba de pacienţi cu traumatisme toracice şi unii dintre ei intubaţi şi ventilaţi", a declarat Arafat.

Acesta a subliniat că toţi pacienţii au beneficiat în Muntenegru, de o îngrijire foarte corectă " fără de care, pe unii nu îi puteam aduce azi în ţară, în viaţă".

Potrivit secretarului de stat, toţi pacienţii transportaţi au ajuns în starea bună şi nu au avut probleme în urma transportului.   "Au ajuns toţi în stare bună, chiar dacă ne aşteptam ca unii să facă ceva probleme pe drum, nu am avut astfel de probleme şi au ajuns cel puţin atât de stabil cum erau când i-am preluat", a mai spus Raed Arafat.

 Trupurile celor 18 persoane care şi-au piedut viaţa au fost aduse la Institutul Naţional de Medicină Legală. Şase dintre victimele decedate au fost deja, practic, identificate în Muntenegru, dar a trebuit să fie aduse la INML pentru îndeplinirea formalităţilor. Nouă dintre victime sunt din Capitală, cinci din judeţul Argeş, două din Timiş şi câte una din Ilfov şi Cluj, au declarat marţi, pentru Mediafax, oficiali din Poliţie Printre cei decedaţi se numără şoferul aflat la volanul autocarului - angajat al Serviciului de Logistică din Poliţiei Capitalei, care lucra din septembrie 2012 şi la firma care a transportat turiştii în Muntenegru.

După aducerea trupurilor neînsufleţite, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă la Baza 90, la care au asistat premierul Victor Ponta, ministrul Apărării, Mircea Duşa, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe.

Întrebat dacă toate victimele au fost identificate, întrucât au fost făcute declaraţii contrdictorii în acest sens, secretarul de stat Raed Arafat a precizat că, la un moment dat, doi dintre răniţii în comă nu erau identificaţi, neputând fi stabilită, prin excludere, nici identitatea celor decedaţi.

"După ce au fost identificaţi cei doi răniţi în comă, i-am identificat prin excludere pe decedaţi. Acum trebuie să fie identificat fiecare corp pe nume, şi acest lucru poate fi făcut în prezenţa rudelor. Iar pentru acest lucru am cerut aprobarea autorităţilor din Muntenegru să se continue investigaţiile la Bucureşti", a explicat Arafat, precizând că autorităţile muntenegrene au aprobat repatrierea trupurilor cu condiţia ca identificarea să fie continuată în prezenţa a doi medici legişti din această ţară.

Doliu national

Miercuri va fi zi de doliu naţional, drapelul României urmând să fie arborat în bernă la instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ, de cultură şi misiunilor diplomatice ale României, la punctele de trecere a frontierei, în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, precum şi pe navele de orice fel şi pe alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc. Totodată, posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură au obligaţia să-şi adapteze programul în mod corespunzător. În plus, toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru această zi sunt amânate.

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready