Paris
London
New York
Thursday, 18 April, 2024
Last Update 20:20
17:53    |    19/07/2013

Băsescu intrebat de Hayssam: Cum să vă spun, când România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni, că nu confirmă că Omar Hayssam a fost preluat din Siria, nici că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare cu un avion al Armatei Române. "Din acest moment, în problema Hayssam am conştiinţa împăcată că s-a făcut ce a trebuit pentru ca justiţia să fie îndeplinită", a spus Băsescu. Totodată, şeful statului a ţinut să precizeze că nu poate oferi mai multe detalii cu privire la cazul Hayssam întrucât "România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat".

Declaraţiile preşedintelui:

Declaraţia din seara aceasta este legată de Omar Hayssam şi vine din nevoia de a face unele clarificări pentru a proteja interesele statului român, cu atât mai mult cu cât în spaţiul public s-au pronunţat demnitari, foşti miniştri, foşti şefi de servicii şi trebuiesc clarificate câteva aspecte pentru că, altfel, riscăm să fim apreciaţi mult mai prost decât merităm de partenerii noştri.

- Riscăm să fim apreciaţi mult mai prost decât merităm de partenerii noştri din UE, NATO şi de peste tot din lume

- Rugat să spună din ce ţară a fost adus Omar Hayssam, Băsescu a răspuns: "Cum să vă spun, când România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat".

- Nu este nicio secretomanie. Este un mod de acţionare a instituţiilor statului, în al doilea rând este vorba de oameni, care trebuie protejaţi.

- Îi dau dreptate consilierului meu care spune că unii ar putea fi neliniştiţi. Nu cred că la cumularea pedepselor, Omar Hayssam ar putea rămâne cu 20 de ani de închisoare. Asta dacă mă uit la ce s-a întâmplat cu Gigi Becali.

- Din acest moment, am conştiinţa împăcată că s-a făcut tot ce era nevoie în cazul Omar Hayssam.

- În 2006, când a plecat din ţară, Omar Hayssam putea fi acuzat DOAR de trecerea frauduloasă a frontierii de stat, pentru care a fost condamnat la 2 ani de închisoare. Pentru instituţiile statului, Omar a devenit o problemă din momentul în care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, respectiv în 2008. Din acel moment, instituţiile au fost obligate să-l aducă în ţară, pentru a se indeplini dispoziţiile justiţiei.

- O astfel de operaţiune nu se putea desfăşura nicio într-o săptămână, nici într-o lună, nici într-un an.

- Comunicatul privind aducerea lui Omar Hayssam a venit de la preşedinţie dintr-un motiv simplu. Pentru că era vorba de readucerea în ţară a unui condamnat pentru terorism, iar terorismul este un atribut primordial al CSAT-ului, iar preşedintele CSAT-ului este preşedintele României.

- Nu confirm, repet, nu confirm că Omar Hayssam a fost preluat din Siria. De asemenea, nu confirm că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române. Şi, în sfârşit, nu confirm că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare.

- A fost o operaţiune asumată, la nivelul la care trebuia asumată şi s-a desfăşurat cu bine.

Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă, anunţă purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, precizând că nu se pot oferi în acest moment informaţii suplimentare şi menţionând că preşedintele Băsescu mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în operaţiune.

Predarea are loc la 7 ani după ce autorităţile constatau că Hayssam e de negăsit, acesta neprezentându-se la mai multe termene în procesul în care era judecat. În 20 iulie 2006, Poliţia cerea emiterea unui mandat de urmărire internaţională pe numele lui, iar şefii SRI, SIE şi DGIPI demisionau.

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready