Paris
London
New York
Tuesday, 16 April, 2024
Last Update 20:20
23:11    |    21/01/2014

Dr. Radu Zamfir: Îi DATORAM VIATA lui Adrian Iovan. Am încercat să-l descarcerez dar nu am reuşit !

Medicul Radu Zamfir, implicat în accidentul aviatic de luni seară, din judeţul Cluj, a ajuns la Bucureşti, fiind lovit la faţă şi având o branulă în mâna dreaptă. Medicul a făcut primele declaraţii după accident, spunând că datorită pilotului Adrian Iovan sunt cinci oameni în viaţă, după ce aeronava a intrat în ceaţă, a pierdut înălţime, a pierdut un motor.

Zamfir a spus că în avion, în timpul zborului, a purtat un echipament de motociclist, format din geacă cu protecție și cizme cu protecție. Ultimul lucru pe care medicul l-a văzut înainte de impact au fost copacii și ceața.

"Era ceață, avionul a givrat, a pierdut un motor, am văzut copacii aproape. A durat ceva până să fim găsiți... Eu m-am considerat mai puţin vătămat. Am folosit ce aveam, pături, ca să-i încălzim pe ceilalţi. Ironia sorţii, purtam un echipament de motociclist. Aveam geacă si cizme cu protecţie. Imediat cum mi-a explicat cineva cum să trimit coordonatele, le-am trimis. Imediat ce am putut să fac un bilanţ, m-am preocupat să sun", a afirmat dr. Zamfir.

El a încercat să-l descarcereze pe pilotul Adrian Iovan, care fusese prins între fiarele avionului. "    Adrian Iovan era prins între fiarele avionului, m-a rugat să-l scot din avion, am încercat să-l descarcerez dar nu am reuşit. Datorită lui suntem în viaţă. Mi-e greu să spun dacă Adrian Iovan ar fi putut fi salvat. Am mai zburat cu el de foarte multe ori şi şi-a făcut datoria ", a spus Zamfir.

Medicul a precizat că toți cei care se aflau în avion aveau centurile de siguranță puse și fiecare pasager fusese așezat în avion de către pilot, în funcție de ''ghidaj".

Întrebat când a putut să sune la serviciul de urgență 112, dr. Zamfir a spus că îndată ce s-a asigurat că nimeni nu mai are nevoie imediată de el.

În ceea ce privește studenta care a decedat în urma accidentului aviatic, Radu Zamfir a spus că aceasta mai participase la misiuni de prelevare și că tinerii care au interes în practicarea acestei proceduri au mai fost luați de-a lungul timpului în astfel de misiuni.

"Până să ajungă echipele am încercat să o resuscitez. Nu părea conștientă", a afirmat Zamfir, adăugând că lucrurile s-au desfășurat într-un fel "greu de descris".

"Toată lumea și-a dat silința. Un pădurar ne-a găsit și el i-a alertat și pe ceilalți", a arătat medicul, menționând că la locul accidentului nu se putea ajunge decât pe jos.

El a precizat că le-a trimis de pe telefonul mobil coordonatele locului în care se aflau celor care i-au solicitat acest lucru din echipa de salvare.

Întrebat dacă i-a fost teamă că nu vor fi găsiți, dr. Zamfir a răspuns: "Nu o să ne pierdem șansa niciodată".

"Cred că toți am avut câte un moment de absență după impact. Am folosit tot ce aveam, pături, să-i acoperim. (...) Dumneavoastră ați spus că au trecut șase ore, mie mi s-a părut că a trecut jumătate de oră. Am văzut copacii de aproape. După prăbușire am văzut că țâșnește combustibilul din aripă. De foarte multe ori am făcut asemenea misiuni. M-am gândit că se putea sfârși totul. Mi-a fost teamă", a mai declarat dr. Radu Zamfir.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa după ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

 

 

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready