Paris
London
New York
Tuesday, 23 April, 2024
Last Update 20:20
23:55    |    17/04/2014

ANM: Informare meteo de PLOI în întreaga țară, vineri și sâmbătă. INHGA: COD GALBEN DE INUNDAȚII !

Administrația Națională de Meteorologie /ANM/ a emis, joi, o nouă informare meteo de ploi, valabilă mai mult de 24 de ore, începând din dimineața zilei de 18 aprilie.

În intervalul 18 aprilie, ora 06,00 — 19 aprilie, ora 09,00, va ploua în sudul, centrul și estul țării.

Cantitățile de apă cumulate vor fi de 15-20 l/mp și izolat peste 25 l/mp, în cursul zilei în Oltenia, Muntenia și zona Carpaților de Curbură, iar noaptea în Moldova, vestul și nordul Olteniei.

Temporar, vântul va avea intensificări cu viteze ce vor atinge la rafală 55-60 km/h, în timp ce în zona Carpaților Orientali vor depăși 70 km/h.

INHGA: Cod Galben de inundații în mai multe bazine hidrografice

Hidrologii au emis, joi, o atenționare Cod Galben de inundații, valabilă începând de joi după-amiază pe mai multe cursuri de apă de pe raza județelor Olt, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Prahova și Buzău.

Conform Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor /INHGA/, începând din 17 aprilie, ora 13,00, se instituie Cod Galben de creșteri de niveluri și debite ale apelor pe Vedea superioară și Călmățui (județele Olt și Teleorman).

De asemenea, începând cu data de 18 aprilie, ora 10,00, atenționarea intră în vigoare pentru râurile Teleorman, Neajlov și Șabăr (județele Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov), Prahova și unii afluenți (județul Prahova), precum și pe afluenții Buzăului mijlociu și inferior din județul Buzău.

În plus, se menține Codul Galben pe râurile din bazinele hidrografice: Caraș, Nera, Cerna (județul Caraș-Severin), Drincea (județul Mehedinți), Desnățui (județul Dolj), Jiu — sector aval Sadu (județele Gorj și Dolj) și pe unii afluenți din bazinul mijlociu și inferior (județele Gorj, Dolj și Mehedinți), pe Olteț (județele Gorj și Vâlcea) și pe unii afluenți ai Oltului inferior din județele Gorj, Olt, Vâlcea și Dolj.

Hidrologii menționează că aceste fenomene se pot produce și pe afluenți de grad inferior ai acestor râuri și pe cursurile de apă necadastrate.

În plus, izolat, în intervalul 18 aprilie, ora 16,00 — 19 aprilie, ora 18,00 se pot produce creșteri importante de debite cu situarea nivelurilor în jurul Cotelor de atenție și pe alte râuri mici din jumătatea de sud a Moldovei.

Atenționarea a fost transmisă către Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice /MMSC/, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/, Administrația Națională 'Apele Române'/ANAR/, Ministerul Administrației și Internelor /MAI/, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A. și Administrațiile Bazinale de Apă: Banat, Jiu, Olt, Argeș-Vedea, Buzău-Ialomița.

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready