Paris
London
New York
Friday, 26 April, 2024
Last Update 20:20
15:00    |    01/08/2014

SZOBI CSEH a MURIT. Cascadorul avea 71 de ani

Cascadorul Szabolcs (Szobi) Cseh a murit, vineri, în jurul orei 03.00, după o grea suferinţă, în urma complicaţiilor renale hepatice, cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, precizează, într-un comunicat, Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

"Au fost administrate mai multe linii terapeutice, dar răspunsul a fost insuficient și boala a progresat, a devenit rezistentă și au apărut complicații severe: tumori plasmocitare mutiple diseminate, amiloidoză cu determinări renale și hepatice, boală renală cronică, sindrom nefrotic, hipercalcemie, anemie, trombocitopenie. Institutul Clinic Fundeni este alături de familia domniei sale în aceste momente de grea încercare", susțin reprezentanții institutului.

În 2012, Szobi Cseh a aflat că are cancer, fiind diagnosticat cu mielom multiplu şi tumoare la coloană, la Fundeni, unde a urmat tratament cu citostatice.

Anul trecut, cascadorul a fost din nou internat la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, cu o suferinţă hematologică gravă. Ulterior, el a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş", din cauza unei stări febrile cauzate, probabil, de o infecţie, după cum au declarat la momentul respectiv surse medicale.

Cascadorul, actorul și regizorul Szabolcs Imre Cseh s-a născut la 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita), într-o familie de secui. Încă din timpul facultăţii, el a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti, în trupa "Ganea". Aflat în anul trei de facultate, el a colaborat în calitate de cascador la filmul "Dacii", regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele "Împuşcături pe portativ" (regizat de Cezar Grigoriu), "Tom Sawyer şi Huckleberry Finn" (producţie franceză) şi "Serbări galante" (în regia lui René Claire).

Între 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic Bucureşti şi apoi în Centrala RomaniaFilm - Centrul de Producţie Cinematografică, Cseh a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a executat multiple cascadorii dificile şi spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.

Între 1999 şi 2002 a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste zece filme artistice străine realizate în ţară, inclusiv "Amen", în regia lui Costa-Gavras.

 
 
 
Caramitru: Szobi Cseh a fost un pionier al cascadoriei

Directorul Teatrului Național din București, Ion Caramitru, a declarat că actorul și cascadorul Szobi Cseh, care a decedat vineri la vârsta de 71 de ani, a fost un pionier al cascadoriei românești, cel care a înființat practic școala românească de cascadorie.

"Am lucrat mai puțin cu el, un singur film am făcut. El a lucrat mai mult cu Sergiu Nicolaescu. Îmi pare foarte rău, nu știam, mi-ați dat o veste... Știam că e bolnav, știam că are probleme, dar a fost un pionier al cascadoriei, a fost cel care a înființat școala de cascadorie de fapt și a și jucat roluri în filme în care cascada era una dintre părțile lui forte. Îmi pare foarte rău, Dumnezeu să-l ierte!", a spus Caramitru, care l-a însoțit pe premierul Victor Ponta într-o vizită pe șantierul de la Teatrul Național.

Oana Pellea: Un gând pentru superbul suflet cu numele de Szobi Cseh

Actrița Oana Pellea își exprimă regretul față de decesul celui pe care îl numește "superbul suflet cu numele de Szobi Cseh".

"Un gând pentru superbul suflet cu numele de Szobi Cseh... Dumnezeu să te odihnească...", a scris actrița pe pagina sa de Facebook.
 
Ponta: Să tratăm artiștii cu respectul cuvenit cât sunt în viață

Premierul Victor Ponta și-a exprimat, vineri, regretul pentru moartea cascadorului Szobi Cseh și a afirmat că marii artiști trebuie tratați cu respectul cuvenit cât sunt în viață.
 
"Dumnezeu să-l ierte, îmi pare rău, am aflat de la dvs. ( jurnaliști — n.r.). Cu atât mai mult însă cât sunt în viață marii artiști poate îi tratăm cu respectul pe care îl merită", a declarat prim-ministrul, aflat într-o vizită pe șantierul de la Teatrul Național din București (TNB).



 
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready