Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
17:10    |    30/10/2014

Arad: Primele două tramvaie Imperio produse de Astra Vagoane au fost livrate companiei de transport public

Primele două tramvaie 'Imperio', produse de SC Astra Vagoane Călători Arad SA și cumpărate de municipalitate, au intrat joi în patrimoniul Companiei de Transport Public Arad, fiind livrate de către producător cu mult înainte de termenul prevăzut în contract.

Încărcate cu oficialități locale, dar și cu reprezentanți ai mass media, cele două tramvaie vopsite în verde, au ieșit din depoul CTP Arad și au pornit la drum, traversând orașul până la Stația CFR Aradul Nou.

În fața Primăriei, municipalitatea a pregătit o festivitate simbolică de predare-primire oficială a primelor două tramvaie 'Imperio' din cele șase contractate pentru CTP Arad. Cu acest prilej, primarul Gheorghe Falcă a afirmat că nimeni din Arad nu credea în urmă cu 10 ani că municipalitatea va reuși să modernizeze infrastructura de transport din Arad sau că arădenii vor putea circula cu tramvaie de ultimă generație.

'Ne bucurăm că azi a câștigat și industria arădeană, și orașul Arad, cât și arădenii care, sperăm ca pe zi ce trece, să devină clienți ai transportului în comun, un transport ecologic. Iar aceasta în condițiile în care ultimul tramvai nou a fost cumpărat în Arad în anul 1982', a subliniat primarul Gheorghe Falcă. El a mai spus că în perioada 2015-2020 municipalitatea intenționeze să atragă fonduri europene pentru achiziția altor șase tramvaie noi.

La rândul său, Valer Blidar, președintele companiei Astra Vagoane Călători Arad SA, și-a exprimat speranța ca nivelul calității produsului pus la dispoziția arădenilor să răspundă pretențiilor publicului călător. 'Începând de azi, tramvaiul Imperio va circula în Arad, orașul beneficiind de un preț promoțional, din respect față de arădeni. Prețul celor șase tramvaie este cel de producție, preț la care am pus un profit simbolic de un leu la fiecare tramvai. Însă la viitoarele licitații, prețul va fi în mod cert mai mare. Pe mine nu m-a interesat să câștig aici, m-a interesat ca la Arad să apară primele tramvaie moderne. Și sunt sigur, așa vom putea demonstra competitivitatea acestui mijloc de transport', a declarat Valer Blidar.

La finalul festivității, Mariana Birău, directorul CTP Arad, a susținut că tramvaiele 'Imperio' vor circula pe linia nr 3, al cărei traseu traversează de la un capăt la altul orașul și care a fost recent modernizată printr-un credit contractat cu BERD.

Aceasta a mai arătat că aceste două tramvaie 'Imperio' vor intra chiar de vineri în probe, urmând să intre în serviciu regulat în jurul datei de 15 decembrie.

Contractul de achiziție a celor șase tramvaie 'Imperio' realizate sub licență Siemens la SC Astra Vagoane Călători Arad SA a fost parafat de Primăria municipiului Arad în data de 13 iunie a.c. Celelalte patru tramvaie prevăzute în contract urmează să fie livrate în prima parte a anului viitor.

Valoarea achiziției se ridică la 8,3 milioane de euro, cu TVA inclus, mai mică decât estimările făcute înainte de licitație, când suma anunțată era de 9,4 milioane de euro.

Potrivit producătorilor, tramvaiul 'Imperio' are cel mai mic consum energetic din lume pentru tramvaiele din clasa sa, respectiv de 0,63 de KW/ kilometru, consumând de patru ori mai puțin în comparație cu tramvaiele care circulă în prezent în Arad. În plus, beneficiază și de un sistem de recuperare a energiei la frânare. Un vagon are lungimea de 27 metri și lățimea de 2,5 metri. Capacitatea totală este de 216 călători, dintre care 44 au locuri pe scaune.

AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready