Paris
London
New York
Friday, 26 April, 2024
Last Update 20:20
02:23    |    21/11/2014

Papa Francisc AVERTIZEAZĂ în legătură cu "AUTODISTRUGEREA" planetei

Papa Francisc și-a exprimat temerea joi că planeta se va "autodistruge" prin supraexploatarea resurselor sale naturale și a amintit statelor obligațiile pe care le au față de cei care suferă de foame, relatează France Presse.

"Trebuie să protejăm din nou Pământul pentru a evita să se autodistrugă", a declarat papa în fața Reginei Letizia a Spaniei și a unei audiențe formate din reprezentanți ai Organizației ONU pentru alimentație și agricultură (FAO) și ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), reuniți la Roma cu ocazia celei de-a doua conferințe internaționale privind nutriția.

"În timp ce se vorbește de noi drepturi, cei flămânzi se află la colțul străzii cerând să fie incluși în societate și să aibă pâinea de zi cu zi. Este vorba de demnitate, nu de o favoare", a adăugat papa, care se află în prima sa vizită la sediul FAO din Roma.

"Este corect să se hrănească toată lumea, dar nu toți reușesc, în timp ce surplusul și deșeurile, supraconsumul și utilizarea abuzivă alimentelor sunt un lucru comun", a adăugat suveranul pontif, denunțând "speculațiile" alimentate de "dictatura profitului".

Francisc a respins, totodată, orice "condiționare politică și economică" în ceea ce privește accesul la hrană. "Din păcate, a continuat el, există câteva subiecte, cum ar fi foametea, cărora li se aplică atât de multe sofisme și legat de care se manipulează date și statistici în funcție de securitatea națională, prin corupție sau referiri artificiale la criză'.

Papa a subliniat și gravitatea situației mediului, în lipsa unei bune exploatări a resurselor naturale. "Dumnezeu iartă mereu, oamenii uneori, dar natura nu iartă niciodată", a spus el.

Șeful Bisericii Catolice pregătește pentru anul viitor o enciclică privind protecția mediului și respectul pentru natură.

În momentul desfășurării primei conferințe organizate de FAO privind nutriția în 1992, mai mult de un miliard de oameni sufereau de foame. Astăzi, acest total a scăzut la 805 milioane, în timp ce populația lumii a crescut.

AGERPRES

 

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready