Paris
London
New York
Tuesday, 16 April, 2024
Last Update 20:20
14:22    |    20/12/2014

Barack Obama: Cuba "se va schimba", dar nu "peste noapte"

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a afirmat, vineri, că regimul comunist de la Havana, cu care Washingtonul a început un proces de normalizare a relaţiilor, "se va schimba", dar nu "peste noapte", relatează AFP.

"Cuba se va schimba, este inevitabil", dar "nu prevăd schimbări peste noapte", a declarat Obama în cursul unei conferinţe de presă susţinute în mod tradiţional la sfârşit de an de la Casa Albă.

Anunţul privind normalizarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Cuba, făcut de liderii celor două state miercuri, după jumătate de secol, va fi urmat din ianuarie de primele întrevederi oficiale.

Însă preşedintele american a exclus varianta unei vizite pe insula comunistă. "Nu suntem în punctul de a organiza vizita mea în Cuba sau cea a preşedintelui (Raul) Castro în Statele Unite", a precizat Barack Obama.

Cu toate acestea, Casa Albă nu a exclus posibilitatea unei astfel de vizite.

"Nu ştiu cum va evolua această relaţie în anii următori, sunt un bărbat încă destul de tânăr, îmi imaginez că voi avea cândva ocazia de a vizita Cuba şi plăcerea de a mă întâlni cu cubanezi", a adăugat el.

Normalizarea relaţiilor americano-cubaneze va trebui însă să obţină acceptul Congresului american, de regulă ostil eliminării embargoului impus Havanei încă din 1962 de către preşedintele Kennedy.

Cei doi preşedinţi au recunoscut că această problemă spinoasă nu a fost soluţionată.

Vineri, Barack Obama s-a angajat să-şi "exercite toată influenţa" pe lângă Congresul american.

"Nu putem elimina embargoul în mod unilateral. Este specificat în lege. Se va parcurge un întreg proces în cursul căruia Congresul va digera aceasta. Există susţinători bipartizani noii abordări, dar şi detractori de ambele părţi", a subliniat Obama, exprimându-şi speranţa pentru o "dezbatere sănătoasă pe această problemă în Congres".

Dar republicanii, care vor controla din ianurie cele două camere ale Congresului, au avertizat deja că "acest Congres nu va suspenda embargoul", potrivit lui Marco Rubio, senator de Florida, care a denunţat "legitimitatea diplomatică şi dolarii americani oferiţi regimului castrist prin anunţul preşedintelui Obama".

Obama a afirmat că el "va împărtăşi preocupările opozanţilor şi militanţilor pentru drepturile omului legate de faptul că vorbim în continuare de un regim represiv".

Schimbarea "va veni treptat", a mai spus el.
 
Mediafax
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready