Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
11:14    |    20/02/2015

Serviciile secrete americane și britanice au spart rețeaua celui mai mare producător de SIM-uri din lume

Serviciile de spionaj ale Statelor Unite și Marii Britanii au spart rețeaua celui mai mare producător de cartele SIM din lume și au sustras coduri de criptare care să le permită să monitorizeze utilizatori, a relatat joi site-ul The Intercept, preluat de DPA.

Operațiunea a fost una comună a agențiilor de informații americană și britanică și ar fi facilitat interceptarea majorității rețelelor mobile de voce și date din lume, potrivit site-ului The Intercept, care citează un document britanic secret oferit de Edward Snowden, fost colaborator al Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA.

Unitatea însărcinată cu această operațiune ar fi fost creată în 2010 de NSA și de agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters).

Ținta a fost compania Gemalto, care produce două miliarde de cartele SIM pe an pentru 450 de furnizori de servicii, printre care AT&T, T-Mobile, China Mobile și SoftBank Compania este înregistrată în Olanda și are fabrici în întreaga lume, inclusiv în SUA.

Gemalto nu a ştiut că sistemele sale au fost penetrate şi că angajaţii săi sunt spionaţi. "Sunt tulburat, destul de îngrijorat că s-a întâmplat aşa ceva", a declarat Paul Beverly, vicepreşedinte executiv al Gemalto, pentru The Intercept. "Cel mai important pentru mine este să înţeleg exact cum a fost posibil aşa ceva, astfel încât să putem lua măsurile necesare pentru a ne asigura că acest lucru nu se mai întâmplă şi pentru a fi siguri că nu există un impact asupra operatorilor de telefonie pe care i-am servit cu încredere timp mulţi ani", a precizat el.

"Este incredibil. Incredibil", a declarat Gerard Schouw, parlamentar olandez din partea partidului de opoziţie D66, atunci când a fost informat despre activităţile agenţiilor de spionaj. "Nu vrem ca servicii secrete din alte ţări să facă aşa ceva", a declarat Schouw. El a adăugat că el şi alţi parlamentari vor cere Guvernului olandez să ofere o explicaţie oficială şi să clarifice dacă serviciile de informaţii ale ţării erau la curent cu interceptarea Gemalto, al cărei sediu general se află la Amsterdam.

Cu aceste chei criptografice furate, agenţiile de informaţii pot monitoriza comunicaţiile mobile fără să ceară sau să obţină aprobare din partea companiilor de telecomunicaţii şi a guvernelor străine. Deţinerea cheilor permite şi evitarea unui mandat sau unei interceptări, fără să lase vreo urmă în reţeaua wireless a furnizorului ale cărui comunicaţii sunt interceptate. Cheile criptografice le permit agenţiilor de informaţii să deblocheze şi orice comunicaţii criptate pe care le-au interceptat anterior, dar nu au avut capacitatea de a le decripta.

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready