Paris
London
New York
Tuesday, 16 April, 2024
Last Update 20:20
00:18    |    27/03/2015

Merkel: Tragedia aviatică din Alpii francezi "ia o dimensiune total de neimaginat"

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi că 'tragedia' aviatică de marți din Alpii francezi în care a fost implicat un avion Airbus de tip A320 aparținând companiei germane Germanwings ia 'o dimensiune total de neimaginat' odată cu ultimele informații potrivit cărora copilotul ar fi prăbușit în mod intenționat aparatul ce avea la bord cu 150 de oameni.

'Această tragedie ia o dimensiune total de neimaginat', a afirmat Angela Merkel, într-o scurtă declarație de presă făcută la Berlin și preluată de AFP.

Anterior, procurorul francez Brice Robin implicat în dosarul tragediei aviatice de marți a declarat joi că, în urma analizei faptelor petrecute în cabina avionului Airbus de tip A320, copilotul german ar fi lăsat intenționat aparatul să se prăbușească. Versiunea procurorului francez a fost considerată ''plauzibilă'' de ministrul german al transporturilor, Alexander Dobrindt.

Copilotul avionului Airbus A320 suspectat că a prăbușit intenționat aeronava cu 150 de persoane la bord, marți, în Alpii francezi, era un german în vârstă de 28 de ani care locuia la părinții săi și nu avea nicio motivație teroristă cunoscută, relatează AFP

Copilotul se numea Andreas Lubitz. El a început să lucreze la Germanwings în septembrie 2013, chiar după încheierea formării sale în cadrul centrului de pilotaj al grupului Lutfhansa la Bremen (nord). El avea la activ 630 de ore de zbor.

Tânărul era originar din localitatea Montabaur, din landul Renania-Palatinat (vest), unde locuia la părinții lui, având de asemenea un apartament la Düsseldorf (vest), bază importantă pentru compania Germanwings și destinația zborului ce venea de la Barcelona, potrivit primarului orașului, Gabriele Wieland, citată de DPA.

El 'este de naționalitate germană și nu este identificat ca fiind terorist', a indicat Brice Robin, procurorul francez însărcinat cu ancheta judiciară, în cadrul unei conferințe de presă, joi, la Marignane, în sudul Franței.

'Jandarmeria franceză este în strânsă colaborare cu autoritățile judiciare și polițienești germane privind cercetările asupra mediului în care a trăit copilotul', a adăugat el.

Absența aparentă a unei motivații teroriste a fost confirmată de guvernul german. 'După verificarea informațiilor de care dispunem (...), nu este vorba de un context terorist', a declarat ministrul de interne, Thomas de Maiziere.

Andreas Lubitz era membru al unui club privat de aviație, LSC Westerwald, și era amator de curse maraton, potrivit clasamentelor curselor la care a participat.

Identitatea celuilalt pilot al avionului A320, comandantul de bord, nu a fost oficial dezvăluită. El a lucrat pentru companiile germane Condor și Lufthansa înainte de a ajunge la Germanwings în mai 2014.

El cumulase peste 10 ani de experiență în cadrul grupului Lufthansa și peste 6.000 de ore de zbor, în cea mai mare parte pe aparate de tip Airbus. Potrivit cotidianului popular german Bild, numele lui era Patrick S. și era tatăl a doi copii.

Lufthansa a indicat pentru AFP înaintea conferinței de presă a procurorului francez că nu dorește să dezvăluie identitatea celor două persoane de la comanda aparatului 'pentru a proteja echipajul și pe apropiații' piloților. AGERPRES

 

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready