Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
23:04    |    17/04/2015

Nicolae Bănicioiu: Sper ca 2015 să fie anul transplantului pulmonar în România

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și-a exprimat, vineri, speranța ca 2015 să fie anul transplantului pulmonar în România.

"N-aș vrea însă să ne grăbim, fiind vorba de o chestiune destul de sensibilă și nu aș vrea să punem nici presiune pe echipele medicale, ca toate lucrurile să decurgă normal, ca și colaborările pe care le au cu toate celelalte clinici și participă la instruire în afară. De aceea le lăsăm tot timpul necesar, noi contribuind cu partea financiară și ce ar mai fi, ca dotare. Dar, repet, eu îmi doresc ca 2015 să fie anul transplantului pulmonar în România", a spus Bănicioiu, la o conferință de presă organizată în Aula Heliade Rădulescu a Bibliotecii Academiei Române, cu prilejul Zilei Naționale a Transplantului.

La rândul său, dr. Victor Zota, președintele Fundației pentru Transplant, a menționat că transplantul pulmonar este o procedură extrem de complexă, prin faptul că implică foarte mulți specialiști care trebuie pregătiți, în special pentru centrul de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".

"Sunt vreo trei clădiri care s-au renovat și noi sperăm ca cel puțin unul din acele pavilioane să fie dedicat acestei proceduri", a mai spus Zota.

Prof. dr. Radu Deac, director executiv al Agenției Naționale de Transplant, a recunoscut că "există totuși o anumită presiune a timpului", prin "faptul că ministerul trebuie să plătească nu numai pentru fiecare bolnav sume enorme, ci chiar și pentru controalele care trebuie făcute la clinica din Viena".

"Sunt sume cu care noi am face alte transplanturi. Există totuși o presiune să insistăm", a spus Deac.

El a menționat că au fost efectuate vizite la Institutul Marius Nasta și au fost purtate discuții cu conducerea spitalului. Profesorul Radu Deac a subliniat că "pe lista de priorități a Agenției Naționale de Transplant, pentru perioada care urmează, trebuie să fie transplantul pulmonar".

Ziua Națională a Transplantului, ajunsă la cea de-a XI-a ediție, a fost sărbătorită vineri la Academia Română printr-o serie de evenimente dedicate celor 15 ani de transplant hepatic în țara noastră. AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready