Paris
London
New York
Tuesday, 16 April, 2024
Last Update 20:20
22:04    |    23/05/2015

Premierul irlandez le mulțumește tinerilor pentru implicarea în referendumul privind căsătoriile între persoane de același sex

Premierul irlandez Enda Kenny, de orientare democrat-creștină, a adus sâmbătă un omagiu miilor de tineri imigranți care s-au întors în această săptămână pe insulă pentru a vota vineri în referendumul privind căsătoriile între persoanele de același sex, informează EFE.

În condițiile în care numărătoarea provizorie a voturilor indică o victorie comodă a celor care se pronunță în favoarea căsătoriilor gay, Kenny a subliniat că decizia electoratului trimite totodată un mesaj comunității internaționale cu privire la "leadership-ul progresist" demonstrat de Irlanda, prima țară din lume care tranșează această chestiune printr-un referendum.

Analiștii sunt de părere că votul tinerilor a contribuit decisiv la victoria clară a propunerii făcute de guvernul de la Dublin, o coaliție între conservatori și laburiști, iar rata participării la vot ar putea ajunge la 60%, semnificativ mai mare comparativ cu plebiscitele anterioare.

Pentru Kenny, catolic practicant, este "o dovadă de necontestat" că electoratul irlandez — care numără ceva mai mult de trei milioane de alegători — a luat foarte în serios această campanie. "Cred că din punctul de vedere al tinerilor, îndeosebi al acelora care au călătorit de peste tot doar pentru a desena un X pe o foaie de hârtie, se demonstrează valoarea pe care au acordat-o acestei chestiuni și importanța pe care au dat-o politicii", a spus premierul.

Vineri, în ziua votului, rețelele sociale s-au umplut de fotografii și filmulețe postate de utilizatori care veneau pe calea aerului, pe apă sau pe uscat în Irlanda ca să poată vota în referendum, fenomen nemaiîntâlnit până acum în această țară.

Kenny, care a mărturisit că el însuși s-a văzut nevoit să facă "o călătorie de autocunoaștere" pentru a accepta căsătoriile gay, a amintit că în ultimele săptămâni peste 60.000 de irlandezi s-au înscris pentru întâia oară în registrul electoral.

Pe de altă parte, detractorii căsătoriilor între persoanele de același sex s-au declarat mândre că au putut să apere poziția unei minorități "pe care nimeni nu o ascultă". Grupul "Mamele și tații contează" (MFM), unul dintre cele mai vizibile în timpul campaniei, a subliniat sâmbătă dificultățile de care s-au lovit detractorii mariajului gay pentru a găsi adepți în societatea irlandeză. AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready