Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
22:15    |    03/08/2015

Albinele sunt "vaccinate" în mod natural de regină pentru a rezista bolilor

În timp ce vaccinurile au devenit un subiect controversat în ultima perioadă în Statele Unite, dar și în Europa Occidentală, există o specie în cadrul căreia toți indivizii sunt vaccinați în mod natural pentru a face față cu ușurință agenților patogeni, conform unui studiu realizat de o echipă de oameni de știință care a urmărit albinele, observând că în stupi reginele sunt cele responsabile de imunizarea noilor generații de albine.

"Procesul prin care regina transferă imunitatea generațiilor viitoare de albine a fost un mister până acum", conform lui Gro Amdam, co-autor al acestei cercetări prezentate în ultimul număr al revistei PLOS Pathogens. Gro Amdam, profesor la Universitatea de Stat din Arizona, a lucrat la acest studiu alături de colegul său, Dalial Freitak, profesor la Universitatea din Helsinki, Finlanda.

Conform Discovery News, albinele lucrătoare care îi aduc reginei hrană îi transferă acesteia și patogeni care sunt digerați și legați de câte o proteină care este apoi transmisă prin fluxul circulator al reginei și către ouăle pe care le depune.

Această formă de "vaccinare" a ouălor protejează viitoarele generații de albine împotriva bolilor dar, din păcate, nu le poate proteja și împotriva poluării antropice a mediului lor cu pesticide, una dintre principalele cauze ale scăderii populațiilor de albine.

Albinele și în special albinele de miere reprezintă un factor important pentru industria alimentară, iar dispariția lor ar avea efecte devastatoare pentru această industrie.

Gro Amdam și Dalial Freitak doresc să obțină un vaccin care să le ajute pe albine să reziste mai bine bolilor legate de poluarea mediului lor de viață.

'Procesul de vaccinare se va desfășura în mod natural, motiv pentru care va fi ieftin și ușor de implementat (...) Are potențialul de a îmbunătăți și securiza producția alimentară (pe bază de miere) pentru oameni", a mai asuținut Gro Amdam. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready