Paris
London
New York
Thursday, 18 April, 2024
Last Update 20:20
19:27    |    01/09/2015

Studiu: Aproape toate păsările marine vor ingurgita plastic până în 2050

Majoritatea păsărilor marine de pe planetă au ingurgitat deja plastic, dar până în anul 2050 aproximativ 99% dintre toate speciile marine, printre care albatroși, pinguini, pescăruși, vor fi afectate de poluarea de acest tip, semnalează un studiu publicat recent în Australia, preluat de AFP și EFE.

"Pentru prima dată, avem un pronostic global al impactului extins al poluării cu plastic asupra speciilor marine și putem aprecia că rezultatele sunt frapante", menționează într-un comunicat unul dintre autori, Chris Wilcox, cercetător din cadrul Agenției naționale australiene pentru știință (CSIRO).

"Estimările, bazate pe observații istorice, arată că aproximativ 90% dintre păsările marine au ingurgitat deja plastic. Este foarte mult și aceasta arată omniprezența poluării cu plastic", adaugă acesta.

Cercetătorii au trecut în revistă studii realizate între 1962 și 2012 pe 135 de specii de păsări marine. Un studiu datând de la începutul anilor 1960 arăta că, la acea vreme, sub 5% dintre păsările marine erau afectate.

Poluarea cu plastic, care potrivit oamenilor de știință atinge în unele locuri nivelul de 580.000 de bucăți de plastic/km2, reprezintă un pericol pentru păsări, pentru că acestea confundă suprafața colorată cu alimentele. Păsările se pot îmbolnăvi sau pot muri dacă ingerează prea mult plastic.

Potrivit cercetătorilor, "între 2015 și 2026, cantitatea totală de plastic produsă va fi echivalentă cu tot ceea ce s-a fabricat deja" de când a început producția de plastic.

Amenințarea poluării cu plastic la adresa păsărilor marine "crește repede", iar prezența plasticului va avea un impact mai mare într-o zonă care se întinde din sudul Australiei până în sudul Africii și în America de Sud, zonă care cuprinde o mare diversitate de specii.

Totuși, "o mai bună gestionare a deșeurilor poate reduce amenințarea pe care o presupune plasticul în viața sălbatică marină", apreciază Denise Hardesty, coautor, care pledează pentru recurgerea în mai mică măsură la pungile de plastic și pentru introducerea unor depozite pentru material reciclabil. AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready