Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
12:08    |    03/09/2015

A fost activată Unitatea de Integrare a Forțelor NATO de la București

Unitatea de Integrare a Forțelor NATO (NFIU-NATO Force Integration Unit) de la București a fost activată joi, în cadrul unei ceremonii la care au participat ministrul Apărării, Mircea Dușa, șeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, ambasadorul României la NATO Sorin Ducaru și directorul general al Statului Major Internațional al NATO gen. lt. Christopher Harper.

Comandamentul este unul dintre cele șase de acest tip constituite în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România în vederea consolidării flancului estic al Alianței Nord-Atlantice, în cursul zilei de joi fiind inaugurate toate aceste unități.

Ceremonia a început cu intonarea imnurilor României, al NATO și al Unității de Integrare a Forțelor NATO.

Înființarea acestor unități se înscrie între măsurile luate de Alianța Nord-Atlantică drept răspuns la modificarea situației de securitate din regiune și are ca scop îmbunătățirea capacității NATO de a răspunde concret și decisiv oricărei acțiuni ostile îndreptate împotriva unui stat membru.

Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a afirmat, în discursul rostit în cadrul ceremoniei, că înființarea acestei unități NATO are o semnificație aparte pentru România și reprezintă "un eveniment istoric".

"Această Unitate de Integrare a Forțelor NATO nu este o unitate militară, ci are rolul de a întări securitatea alianței pe flancul estic. În Țara Galilor a fost aprobat planul de măsuri NATO pentru operaționalizare de capacități, pentru a răspunde adecvat schimbărilor majore a mediului de securitate din imediata vecinătate a granițelor Alianței. Ca parte a acestor măsuri s-a decis înființarea a șase comandamente (...) fiecare unitate fiind încadrată cu aproximativ 40 de specialiști din statele aliate și statul care este națiune-gazdă. Aceste structuri vor deveni complet operaționale în 2016", a declarat Mircea Dușa.

Ministrul Apărării a precizat că, pentru unitatea de la București, la această dată sunt activate 27 de posturi naționale și 15 internaționale, pentru care au oferit specialiști țări precum Albania, Bulgaria, Germania, Polonia, Statele Unite ale Americii, Turcia, Spania, Marea Britanie, Grecia, Portugalia.

Dușa a menționat că finanțarea unității este asigurată cu fonduri NATO, dar și cu fonduri ale MApN.

Valoarea investiției pentru dotarea și modernizarea unității se ridică la 16 milioane lei, din care 13 milioane sunt din partea NATO și 3 milioane din partea Ministerului Apărării.

Și ambasadorul României la NATO, Sorin Ducaru, a subliniat că aceste unități nu sunt baze militare, ci "elemente de sprijin pentru continuarea instrucției și exercițiilor militare".

"Este important că aceste unități regionale de comandă au fost decise de șefii de stat ai țărilor aliate, în cadrul ultimului summit NATO, din Țara Galilor. Nu vor fi baze militare, ci unități de comandă, ele constituind vectori esențiali de acțiune pentru creșterea capacității internaționale a NATO. Aceste unități vor facilita desfășurarea activă a forțelor aliate în regiune ori de câte ori este necesar, vor susține planificarea apărării colective și vor reprezenta un element de sprijin pentru continuarea instrucției și a exercițiilor militare", a declarat Ducaru în cadrul ceremoniei.

El a apreciat deschiderea Comandamentului de divizie multinațională de sud-est al NATO, la 31 august, subliniind că aceste măsuri ale Alianței Nord-Atlantice vin într-un context geostrategic dificil, de acțiune militară a Rusiei.

"Vorbim despre un mediu de securitate modificat la frontierele Alianței", a arătat Ducaru.

Directorul general al Statului Major Internațional al NATO, gen. lt. Christopher Harper, a arătat și el că unitatea deschisă la București nu este o prezență militară, ci are rolul de a oferi apărare colectivă.

"Conceptul strategic al NATO de la Lisabona din 2010 ne-a oferit o viziune asupra unei zone euroatlantice pașnice. Din nefericire, există provocări clare, prezente și active la adresa acestei păci și securități pe care ne-am imaginat-o. (...) NATO evoluează, dar este de netăgăduit că scopul Alianței nu s-a schimbat", a declarat gen. lt. Christopher Harper, subliniind că acest nou comandament reprezintă o dovadă clară că forțele aliate rămân "la fel de puternice ca întotdeauna". AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready