Paris
London
New York
Thursday, 18 April, 2024
Last Update 20:20
10:33    |    05/10/2015

Papa apără indisolubilitatea căsătoriei și condamnă divorțul

Papa Francisc a apărat duminică indisolubilitatea căsătoriei și a condamnat divorțul, referindu-se la învățămintele lui Hristos. Suveranul pontif a inaugurat astfel pe un ton extrem de sever sinodul episcopilor asupra familiei, "într-un context social și matrimonial foarte dificil", transmite luni AFP.

Jorge Bergoglio a comentat Evanghelia, pe un ton grav și preocupat, în fața unei numeroase asistențe din biserica Sfântul Petru, în deschiderea sinodului care va dura până în 25 octombrie: "Iisus, răspunzând la întrebarea retorică ce i-a fost pusă — probabil drept capcană, pentru a-l face imediat antipatic mulțimii care îl urma și care practica divorțul ca realitate bine înrădăcinată și intangibilă — a spus într-un mod sincer și neașteptat că trebuie să mergem la originea creației, care ne învață că Dumnezeu unește inimile a două persoane care se iubesc și le strânge în unitate și indisolubilitate...Iisus restabilește astfel ordinea originară", a spus papa.

Fără să menționeze persoanele aflate în situație "nereglementată" în ochii Bisericii (persoane divorțate, homosexuale sau care trăiesc în uniune liberă), Francisc a amintit obligația milostivirii, condamnând "o Biserică cu porțile închise care, în loc să fie o punte, devine o barieră". Biserica, a adăugat papa, nu trebuie "să arate cu degetul pentru a-i judeca pe ceilalți, ci să simtă nevoia să caute și să îngrijească cuplurile rănite cu mirul primirii și al milostivirii".

Suveranul pontif, care l-a citat de două ori pe predecesorul său conservator, papa Benedict al XVI-lea, a denunțat "singurătatea", menționând "persoanele vârstnice, abandonate chiar de propriii lor copii, văduvii și văduvele, bărbații și femeile lăsați de soții sau soți, numeroasele victime tinere ale culturii consumului".

"În mod paradoxal însă, omul contemporan — care ridiculizează adesea acest proiect (al căsătoriei) — este fascinat de orice iubire adevărată. Îl vedem având iubiri temporare, optând pentru plăcerile carnale, însă dorește devotament total", a mai afirmat papa Francisc. "Multe plăceri, dar puțină iubire, multă libertate, dar puțină autonomie...Cei care se simt singuri sunt tot mai mulți, la fel cum sunt cei care se închid în egoism, melancolie, violență distrugătoare, în sclavia plăcerii și a banului atotputernic", a adăugat suveranul pontif.

"Cele mai avansate societăți sunt tocmai cele cu cea mai scăzută rată a natalității și cel mai ridicat nivel de avorturi, divorțuri, sinucideri și poluare socială și de mediu", a încheiat papa Francisc, citat de AFP. AGERPRES

 

 

 

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready