Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
10:30    |    08/10/2015

NASA și ESA își vor testa capacitatea de a modifica traiectoriile asteroizilor

Agenția spațială americană, NASA, și cea europeană, ESA, și-au unit forțele pentru a proteja planeta în cazul unei eventuale amenințări venite din spațiul cosmic, de la numeroșii asteroizi aflați în sistemul solar, conform site-ului qz.com.

Această colaborare a fost anunțată încă din 2012, când cele două agenții prezentau un plan de acțiune privind monitorizarea asteroizilor periculoși aflați în apropierea relativă a Pământului. Acest proiect a primit denumirea Asteroid Impact & Deflection Assessment (AIDA), iar în cursul acestui an oamenii de știință de la cele două agenții spațiale au început observațiile asupra unui sistem binar de asteroizi, 65803 Didymos, format dintr-un asteroid mic care orbitează unul mai mare.

În cadrul acestui proiect urmează să fie testate metodele de acțiune prin lansarea a două sonde spațiale spre 65803 Didymos, o sondă ESA și una NASA. Prima dintre ele, Asteroid Impact Mission (AIM), aparținând ESA, va fi lansată în 2020 și se va îndrepta spre 65803 Didymos pentru a studia orbita și compoziția celor doi asteroizi din sistem. Apoi, în 2022 NASA va lansa misiunea Double Asteroid Redirection Test (DART) iar odată ajunsă la țintă sonda-proiectil DART va fi dirijată pentru o ciocnire controlată cu asteroidul mai mic din acest duo, botezat "Didymoon".

Sonda AIM va monitoriza impactul sondei DART și va transmite datele obținute spre Pământ printr-o legătură de comunicații laser.

Didymoon are doar 160 de metri în diametru iar NASA și ESA doresc să observe modul în care impactul cu sonda DART va afecta orbita lui Didymoon și, în ultimă instanță, să calculeze de câtă forță ar fi nevoie pentru a devia un asteroid periculos de pe traiectoria sa. Diametrul asteroidului mai mare din sistem, Didymos, este de 800 de metri.

Traiectoria lui 65803 Didymos nu amenință Pământul, iar specialiștii NASA și ESA ne asigură că nu există niciun pericol ca acest experiment de impact să-i modifice traiectoria și astfel să devină o amenințare pentru planetă.

'Pentru a proteja Pământul de astfel de ciocniri trebuie să reușim să înțelegem asteroizii mult mai bine', a declarat Patrick Michel, șeful echipei AIM, la Congresul European de Științe Planetare desfășurat la sfârșitul lunii septembrie.

Devierea cursului unui asteroid prin ciocnirea cu o sondă-proiectil sau chiar cu o rachetă nucleară se numără printre ideile propuse pentru a evita o ciocnire cu Pământul. NASA și ESA mai iau în discuție și alte variante, printre care cea de "tractor gravitațional", devierea cu ajutorul unor fascicule cu propulsie ionică sau chiar cu ajutorul unor magneți gigantici trimiși în spațiu, în întâmpinarea potențialelor pericole. AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready