Paris
London
New York
Friday, 26 April, 2024
Last Update 20:20
21:26    |    12/05/2016

Stoltenberg: România - aliat de încredere; NATO s-a angajat solemn față de securitatea României acum și în viitor

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat joi că România este un aliat de încredere, punctând că Alianța Nord-Atlantică s-a angajat solemn față de securitatea țării noastre, "acum și în viitor".

"România este un aliat foarte angajat și de încredere, care a contribuit mult de-a lungul anilor la apărarea colectivă și la securitatea noastră comună. Vă mulțumesc pentru angajamentele și contribuțiile importante ale României la NATO. (...) România este un aliat de încredere, iar NATO s-a angajat solemn față de securitatea României, acum și în viitor", a declarat Stoltenberg, în declarația comună cu președintele Klaus Iohannis, susținută la Palatul Cotroceni.

El a arătat că România aduce o contribuție importanță la sistemul de apărare antirachetă al NATO, găzduind o facilitate Aegis Ashore la Deveselu care îi ajută pe aliații europeni să se protejeze împotriva amenințărilor cu rachete din afara zonei euroatlantice.

"România joacă un rol constructiv în asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre, un lucru important pentru securitatea noastră", a punctat Stoltenberg.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a arătat că NATO a reacționat în mod decisiv la un mediu de securitate schimbat și mai dificil.

"Ne-am sporit prezența în flancul estic al Alianței, inclusiv în România. România găzduiește un nou sediu aici, în București, pe care l-am vizitat împreună anul trecut și ați activat Comandamentul multinațional divizia sud-est, care este acum testat și aștept cu nerăbdare să îl vizitez. Ambele facilități ne vor spori abilitatea de a planifica, de a efectua exerciții și de a consolida prezența forțelor dacă este necesar și vom face și mai mult. Nu pentru a amenința pe cineva, ci pentru a ne proteja națiunile, pentru că Rusia a schimbat granițe prin forță și continuă să își intimideze vecinii", a spus oficialul NATO.

Stoltenberg a precizat că vor fi menținute deschise canalele de dialog cu Rusia.

"În special în vremuri tensionate, transparența și predictibilitatea sunt importante pentru a reduce riscurile unor calcule greșite și accidente", a arătat el.

Oficialul NATO a salutat angajamentul României de a crește bugetul apărării la 2% la PIB, arătând că acest lucru demonstrează că țara noastră își respectă angajamentele.

"Este o măsură pe care o salutăm și vă încurajez să continuați pe această cale, pentru că apărarea cetățenilor noștri este esențială. Trebuie să dispunem de resursele și capacitățile de a ne menține cetățenii în siguranță într-o lume mai periculoasă", a afirmat oficialul NATO.

Stoltenberg a subliniat, de asemenea, că România joacă un rol cheie în proiectarea stabilității dincolo de granițele NATO, în Moldova, Georgia și Ucraina. "Vă aduceți o contribuție importantă și la fondul de apărare cibernetică pentru Ucraina, ceea ce demonstrează adevărat leadership", a arătat el.

Nu în ultimul rând, Jens Stoltenberg a adus un omagiu celor doi militari români care au murit recent în Afganistan.

"Ați demonstrat un angajament permanent în misiunile noastre în Kosovo și Afganistan. Misiunea noastră de a antrena forțele afgane rămâne dificilă și presupune costuri mari. Aduc un omagiu celor doi ofițeri români care și-au pierdut recent viața în Kandahar în timpul misiunii și îmi doresc ca militarul rănit să își revină rapid", a spus Stoltenberg. AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready