Paris
London
New York
Tuesday, 23 April, 2024
Last Update 20:20
23:27    |    22/09/2016

Udrea va face un masterat în teologie: Îmi doresc să dezvolt un proiect cu caracter ecumenic - "Institutul Fericirii"

Deputatul Elena Udrea a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că a decis să urmeze cursurile unui masterat la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca pentru că dorește să se implice într-un proiect de tip ONG - 'Institutul Fericirii', scopul fiind de a ajuta oamenii ca, ''prin puterea credinței, prin gândire pozitivă, să dobândească fericirea în viață''.

"Experiența personală pe care o trăiesc de un an și jumătate în care am constatat cât de importantă este credința religioasă și încrederea în a obține fericirea în viață, în a obține ceea ce îți dorești, indiferent dacă ceea ce-ți dorești se referă la sănătate, la familie, la carieră — această experiență proprie m-a determinat să îmi doresc să împărtășesc și altora descoperirea aceasta miraculoasă și să îi ajut și pe alții ca, prin puterea credinței, prin gândire pozitivă, să dobândească fericirea în viață. Este ceea ce mi-am dorit să fac. Domeniul pe care l-am ales — specializarea din domeniul teologiei — este consiliere pastorală și asistență psiho-socială", a afirmat Elena Udrea.

Ea a arătat că domeniul ales este unul "oarecum nou".

"Eu citesc și mă documentez și practic de un an și jumătate, cel puțin. Știam exact ce vreau să fac. Puteam să merg la București sau în altă parte, mai aproape, dar era singura universitate sau facultate de teologie care avea un masterat în această specializare, și am mers acolo, chiar dacă e mai departe. Deci, știam exact ce vreau să fac și aveam o pregătire minimală în această zonă. Deci, nu a fost un examen ușor, pentru că nota sau media se bazează pe un referat pe care l-am prezentat, însă nu a fost nici foarte greu. Nu sunt, nu mă consider o cunoscătoare, de asta și doresc să aprofundez domeniul, dar, din acest punct de vedere, consider că dețin suficient de multe cunoștiințe cât să aplic la un master", a susținut Udrea.

Potrivit acesteia, tema referatului prezentat se referă la "rolul consilierii pastorale în determinarea credincioșilor, oamenilor cu credință religioasă, de a se implica în problemele comunității".

"Am pornit de la realitatea, pe care eu am constatat-o, că, deși oamenii se declară credincioși și religioși, în realitate nu sunt deloc preocupați de implicarea în problemele comunității lor, ceea ce este greșit", a spus Udrea.

Deputatul a adăugat că, în baza masteratului pe care-l va urma, își propune să lucreze la un mod profesionist în cadrul unei asociații nonprofit, "Institutul Fericirii", proiect pe care vrea să-l lanseze în zilele următoare.

"Îmi doresc ca în mod profesionist făcut să pot să lucrez la acea asociație nonprofit pe care m-am gândit să o înființez, 'Institutul Fericirii', unde, oameni cu diferite probleme, de sănătate, emoțională, orice fel de probleme să poată să fie consiliați ca prin credință religioasă și prin psihologie să-și rezolve toate aceste provocări cu care se confruntă", a precizat Udrea.

Aceasta a arătat că proiectul legat de 'Institutul Fericirii' se află în "etapa juridică".

"Este o asociație după un model american, m-am inspirat dintr-o asociație similară înființată în anii '50 în Statele Unite, unde vor activa preoți, psihologi, asistenți de dezvoltare personală, pentru că nu vor veni numai oameni cu credințe religioase aici. Pot veni și oameni care nu au, la acest moment, o credință religioasă, nu sunt credincioși, dar care pot fi sfătuiți, fie de către un preot să-și rezolve problemele cu care se confruntă prin practici religioase, cum ar fi mersul la biserică, rugăciunea colectivă, rugăciunile individuale, spovedania, sau pot fi consiliați de psihologi și de asistenți de dezvoltare personală", a menționat Udrea.

Întrebată dacă a purtat discuții cu oameni din zona politicului despre acest proiect, Udrea a spus: "Nu, uitați, în spirit de glumă, mă ofer să le fiu consilier pastoral colegilor care au nevoie. (...) Sigur, dacă-și doresc, acum, în momentul în care eu am anunțat acest institut au fost colegi care mi-au spus că sunt întrebați în colegiile lor, în țară, unde reprezintă diverse comunități, de către oamenii pe care-i întâlnesc pe stradă, dacă doamna Udrea va înființa institutul și în orașul lor. Această asociație îmi doresc să fie, desigur, la nivel național. Ea se va dezvolta pe măsură ce vor veni oameni dornici să lucreze în această asociație, pentru că totul este benevol. Nimeni nu vine să câștige aici bani, dimpotrivă, vin să ofere sprijin în mod gratuit".

Udrea a precizat că asociația va fi una cu "caracter ecumenic", care se adresează tuturor religiilor.

''În practică eu îmi doresc să mă dedic acestui proiect. Cred că poți să faci bine oamenilor și societății și din politică și eu, cât am putut, am încercat să fac bine ca om politic, ca ministru, dar cred că suntem o națiune traumatizată din punct de vedere emoțional și care se poate vindeca prin credință și încredere. Și cred că un astfel de proiect poate fi util societății și oamenilor, cel puțin la fel de mult cât ar putea să fie politica. Deci, mă dedic acestui proiect cu același scop, vreau să ajut oamenii să fie fericiți, să le fie bine. Un om căruia îi este bine și este fericit este mult mai util societății și, la rândul lui, poate să-i ajute și pe alții și totul se transformă. Suntem un popor care gândește prea rău, prea negativ și atunci cred că e nevoie de mai multă credință și încredere", a mai spus deputatul.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready