Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
22:14    |    20/10/2016

Patriarhia Română: Un demers civic, validat de CCR, nu poate fi considerat o "cale a fanatismului religios"

Un demers civic, perfect legal și validat de Curtea Constituțională, nu poate fi considerat în niciun caz o "cale a fanatismului religios" sau o dovadă de intoleranță, afirmă joi Patriarhia Română.

Precizarea vine în contextul declarației făcute miercuri de președintele Klaus Iohannis, cu privire la modificarea Constituției pe tema familiei, care a spus că este greșită calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative.

Patriarhia susține că reacția șefului statului "este un răspuns la 'o solicitare ultimativă' a pastorului baptist Iuga Viorel privind atitudinea președintelui față de familia creștină".

"Probabil acest demers a fost catalogat ca 'solicitare ultimativă'. Oricum, un demers civic, perfect legal și validat de Curtea Constituțională a României nu poate fi considerat în niciun caz o 'cale a fanatismului religios' sau o dovadă de intoleranță. Cel mai amplu demers civic din România, la care a participat un număr fără precedent de cetățeni, este un exercițiu democratic firesc și necesar", se arată într-un comunicat transmis AGERPRES de Patriarhia Română.

Potrivit sursei citate, "propunerea de amendare a Constituției nu reprezintă 'o solicitare ultimativă', ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinței cetățenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societății — familia".

"Solicitarea are ca scop principal protejarea familiei, a părinților și a copiilor, și nu condamnarea altor persoane", se precizează în comunicat. "Pledarea pentru definirea mai clară a naturii familiei este justificată nu doar de rațiuni ale moralei creștine, ci și de realitatea dramatică a prăbușirii demografice atât în România, cât și în celelalte țări europene", arată sursa citată.

Patriarhia își exprimă "speranța că demersul moral și civic al Coaliției pentru Familie va fi înțeles corect de către toate autoritățile statului român și că i se va da curs conform Constituției".

Președintele Klaus Iohannis a afirmat miercuri, cu privire la modificarea Constituției pe tema familiei, că este greșită calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative.

"În chestiunea modificării Constituției încă nu este rândul meu să mă exprim, va veni puțin mai încolo rândul meu, însă în acest context cred că este foarte important să reiterez un lucru în care cred, fiindcă eu aparțin, provin dintr-o minoritate etnică și dintr-o minoritate religioasă. Eu cred că trebuie să revenim la ceea ce se numește toleranță și la acceptarea celuilalt, acceptarea celuilalt cu bune și rele. Nu suntem toți la fel, nu toate grupurile etnice și toate grupurile religioase sunt la fel. Este greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative, eu nu cred în ele și nu le sprijin, eu sunt adeptul toleranței, încrederii și deschiderii către celălalt", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, întrebat ce părere are despre demersul celor 3 milioane de români cu privire la modificarea Constituției.

În iulie, CCR a constatat că propunerea legislativă cetățenească de revizuire a Constituției, referitoare la faptul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, îndeplinește condițiile privind exercitarea inițiativei.

Pe 23 mai, Coaliția pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativă de revizuire a Constituției, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, inițiativa fiind semnată de 3 milioane de cetățeni. După ce a fost înregistrată la Senat, ea a fost prezentată, pe 7 iunie, în Biroul permanent și transmisă la CCR pentru verificarea respectării dispozițiilor constituționale.

Formularea propusă pentru art. 48 alin. 1 din Constituție este: ''Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor''. Actualul text al Constituției se referă la căsătoria dintre soți.

Inițiatorii propun ca referendumul național pentru modificarea Constituției în acest sens să se desfășoare odată cu alegerile parlamentare.

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready