Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
17:42    |    27/10/2016

Patriarhul Daniel, la sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou: Pelerinajul este căutarea sfințeniei

Pelerinajul este căutarea sfințeniei, a afirmat joi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la Sfânta Liturghie solemnă oficiată de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, în altarul de vară al Catedralei Patriarhale, împreună cu un sobor de ierarhi români și greci, preoți și diaconi.

"Pelerinajul deci este căutarea sfințeniei, care nu are izvorul în lumea aceasta, ci-n Dumnezeu și Unul Sfânt. Când omul se află în pelerinaj, de fapt, el se întâlnește cu Dumnezeu, care l-a chemat în pelerinaj, încât pelerinajul lui este răspuns la chemarea tainică a lui Dumnezeu. Când omul se decide să meargă să se întâlnească cu sfinții lui, să sărute icoana și moaștele lui, el deja a fost chemat tainic de Dumnezeu, iar când se pune în mișcare și merge spre locurile în care au viețuit sfinții sau unde se află moaștele lor se întâlnește cu Dumnezeu", a spus patriarhul.

El consideră că, "în mod tainic, și omul și Dumnezeu sunt pelerini".

"Dumnezeu pelerinul a făcut pe oameni să se simtă pelerini. Cum este Dumnezeu pelerin? Este pelerin pentru că el vine spre noi, călătorește spre noi. Hristos Domnul a fost pelerin în lumea aceasta. S-a născut într-o călătorie, într-un pelerinaj al Fecioarei Maria și al Dreptului Iosif la Bethleem. Iar acolo unde s-a născut el au venit în pelerinaj Magii de la Răsărit. Înainte însă Avraam a fost chemat să fie pelerin spre o țară necunoscută", a arătat patriarhul.

Acesta a mai spus că Hristos pelerinul se întâlnește cu oamenii care vin să-i cinstească pe sfinții lui. "El sălășluiește în sufletele pelerinilor. El nu este un vizavi. El devine viața vieții noastre și ne conduce spre Patria Cerească, spre Cetatea Netrecătoare, cum ne spune sfântul apostol Pavel", a subliniat patriarhul.

În opinia sa, binefacerile pelerinajului sunt multiple.

"Oamenii vin în pelerinaj spre a cunoaște, spre a vedea locurile sfinte, a întâlni pe alți pelerini care doresc să-și înduhovnicească viața. Dar mulți oameni vin în pelerinaj și pentru că așteaptă ajutorul lui Dumnezeu, așteaptă vindecare de boală, izbăvire de necaz, de suferință, eliberare dintr-o situație foarte grea a vieții. Deci pelerinajul este și o căutare a ajutorului lui Dumnezeu în viața noastră. De aceea sfinții sunt considerați ajutători, milostivi", a mai spus el.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de patriarhul Daniel, împreună cu membri ai Sfântului Sinod al BOR și mitropoliții de Nea Ionia și Filadelfia, Gabriel, și de Ruse, Naum.

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc joi pe Cuviosul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor (sărbătorit anual la 27 octombrie), ale cărui sfinte moaște se păstrează în Catedrala patriarhală.

Pelerinajul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou se desfășoară până pe 28 octombrie. Cu acest prilej, moaștele Sfântului Arhidiacon Ștefan au fost aduse în Capitală de o delegație a Bisericii Ortodoxe a Greciei.

Sfintele Moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena vor rămâne spre cinstire în baldachinul de pe colina Patriarhiei până la închinarea ultimului pelerin.

AGERPRES
 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready