Paris
London
New York
Friday, 26 April, 2024
Last Update 20:20
19:31    |    13/06/2012

SURVEY: Bucharest becomes more AFFORDABLE for expats. Moscow is the most expensive city in Europe!

Bucharest occupies the 176th position in a top of 214 most expensive cities for expats in the world, and this year living in the Romanian capital became more affordable than in 2011, when Bucharest held the 152nd place in the annual survey conducted by HR consulting firm Mercer.

In 2012, the most expensive city at global scale became Tokyo (Japan), up from the 2nd position last year, which switch places with Angolan capital Luanda. The next places are occupied by Osaka (Japan), Moscow (Russia) and Geneva (Switzerland).

At the opposite end, Karachi (Pakistan) is the least expensive city to live for expatriates, with less than one third of the cost of living in Tokyo.

The affordability trend experienced by the Romanian capital is also present throughout Central and Eastern Europe. The situation is due to the general trend of devaluation of national currencies in this side of the world, reads the survey.

Thus, Warsaw falls from 102 to 153, Prague from 47 to 69, Bratislava from 57 to 79, Budapest from 113 to 142, Sofia from 169 to 181 and Belgrade from 189 to 197. The survey covers 214 cities on five continents and measures the compared cost of 200 elements, such as clothing, food, transportation, consumer goods and accommodation. The city taken as reference is New York and the evolutions of local currencies are estimated depending on the US dollar.
 

STUDIU: Bucureştiul a devenit mai IEFTIN pentru expaţi. Moscova cel mai SCUMP din Europa !

Bucureştiul se află pe locul 176 în topul celor mai scumpe 214 oraşe din lume pentru expaţi, costul vieţii din Capitală fiind mai redus anul acesta decât în 2011, când oraşul ocupa poziţia 152, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer.

Cel mai scump oraş din lume pentru expaţi în 2012 a devenit Tokyo (Japonia), care a urcat de pe poziţia a doua ocupată în clasamentul de anul trecut. Tokyo a surclasat capitala statului african Angola, Luanda, care a trecut pe locul secund în acest an. Următoarele poziţii sunt ocupate de Osaka (Japonia), Moscova (Rusia) şi Geneva (Elveţia), potrivit celui mai recent studiu privind costul vieţii elaborat de Mercer.

La polul opus, Karachi (Pakistan) este cotat drept oraşul cel mai puţin scump pentru expatriaţi la nivel mondial, cu costuri mai mici de o treime din cele înregistrate în Tokyo.

În ceea ce priveşte ţările din regiunea în care se află România, se observă o tendinţă generală de ieftinire a costurilor de trai în marile capitale din Europa Centrală şi de Est.

"Această stare de fapt se datorează tendinţei generalizate de devalorizare a monedelor din această parte a lumii. Astfel, Varşovia cade de pe 102 pe 153, Praga de pe 47 pe 69, Bratislava de pe 57 pe 79, Budapesta de pe 113 pe 142. O evoluţie similară au avut şi Sofia sau Belgrad, care au căzut de pe 169 pe 181, respectiv de pe 189, pe 197, rămânând mai ieftine decât Bucureştiul", se arată în studiu.

Studiul acoperă 214 oraşe de pe cinci continente şi măsoară costul comparativ pentru 200 elemente din fiecare loc, incluzând transportul, alimentele, îmbrăcămintea, bunurile de uz casnic şi agrementul. Costul locuinţelor este de asemenea inclus şi, deoarece adesea reprezintă cea mai mare cheltuială a expatriaţilor, joacă un rol important în stabilirea poziţiilor ocupate de oraşe. Studiul Mercer are rolul de a asista companiile multinaţionale şi guvernele în stabilirea alocaţiilor compensatorii pentru angajaţii lor expatriaţi. New York este utilizat ca oraş de referinţă şi toate oraşele sunt comparate pe baza acestuia. Mişcările valutare sunt măsurate pe baza dolarului american.

Moscova rămâne cel mai scump oraş din Europa 

Situată pe locul patru în clasamentul global, Moscova rămâne cel mai scump oraş din Europa pentru expatriaţi. Urmează Geneva, pe locul cinci şi Zurich pe şase (urcând cu o poziţie faţă de anul trecut). Următorul oraş european în clasament, Berna (14), a urcat cu două poziţii faţă de anul trecut, în urma aprecierii francului elveţian faţă de dolarul american.

Astfel, Oslo (18) a coborât trei locuri faţă de 2011, în timp ce următorul oraş european de pe listă, Londra (25), a coborât şapte poziţii. Pe locul 28, St. Petersburg a urcat un loc. Paris (37) a coborât 10 locuri în timp ce Milano (38), Roma (42), Stockholm (46), Viena (48) şi Amsterdam (57) au pierdut toate între 7 şi 13 locuri. Helsinki (65) şi Praga (69) au coborât amândouă în clasament 23 şi, respectiv, 22 locuri. Bruxelles (71) a pierdut mai moderat nouă poziţii, urmat de Dublin (72) - 14 poziţii. Pe locul 207, Skopje, Macedonia, este cel mai puţin scump oraş din Europa pentru expatriaţi.

 

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready