Paris
London
New York
Thursday, 18 April, 2024
Last Update 20:20
16:46    |    15/07/2012

Usitall may invest up to 400 million Euro in building two power plants in Romania

Swedish company Usitall, specialized in building and operating waste-based electricity and thermal energy plants, could decide to invest between 200 and 400 million Euro in Romania this fall, for the construction of two new plants in Bucharest and Galati.

“We want to run several projects at the same time. We are in Romania in the long run. The green certificate system is attractive and the fact that in a few years, the energy market will be completely liberalized,” said the general manager of Usitall, Mattias Philipsson, for Mediafax.

According to Philipsson, one of the most important arguments in favor of investing in waste-based energy generation in Romania is the state aid granted by the government through the green certificates and the bonus granted for high efficiency co-generation.

Ustiall is also expecting a government decision on waste dumps. According to European Commission commitments, Romania has to close down all waste dumps that are not in line with environmental requirements and set up new ones.

Investment in a power plant with installed power of 19 MW and 68 MW of thermal energy ranges between 100 and 200 million Euro. An investment in such a plant takes seven years, but Usitall wants to reduce the time by half.

Besides Bucharest and Galati, Usitall is also interested in investing in Oradea and Timisoara.

 

Usitall ar putea investi până la 400 milioane de euro în construcţia a două centrale în România

 

Compania suedeză Usitall, specializată în construcţia şi operarea de centrale de producţiei a energiei electrice şi termice pe bază de deşeuri, ar putea lua în toamnă decizia de a investi între 200 şi 400 milioane euro în România pentru realizarea a două unităţi în Bucureşti şi Galaţi

"Vrem să facem mai multe proiecte în paralel. Suntem în România pe termen lung. Ne atrage sistemul de certificate verzi şi faptul că în câţiva ani piaţa energiei va fi complet liberalizată", a declarat directorul general al Usitall, Mattias Philipsson, pentru Mediafax.

Potrivit lui Philipsson, unul dintre cele mai importante argumente pentru investiţia în producţia energiei termice pe bază de deşeuri în România este reprezentat de ajutorul de stat acord de Guvern prin certificatele verzi, precum şi de bonusul acordat pentru cogenerarea de înaltă eficienţă.

De asemenea, Usitall aşteaptă de la Guvern o decizie privind gropile de gunoi. Potrivit angajamentelor asumate faţă de Comisia Europeană, România trebuie să închidă gropile de gunoi neconforme normelor de mediu şi să amenajeze altele noi, în caz contrar riscând sancţiuni financiare.

O investiţie într-o centrală cu o putere electrică instaltă de 19 MW, respectiv 68 MW energie termică, este cuprinsă între 100 şi 200 milioane de euro. O investiţie într-o astfel de centrală durează şapte ani, dar Usitall vrea să reducă timpul la jumătate.

"În Bucureşti, ne-am înţeles cu RADET asupra condiţiilor, dar avem nevoie de garanţii de la Primărie pentru această înţelegere, date fiind datoriile pe care regia locală le are la ELCEN. De asemenea, avem nevoie de garanţii şi de la primăria din Galaţi", a spus Philipsson, adăugând că în toamnă se va lua o decizie în cazul ambelor proiecte.

Alte oraşe în care Usitall este interesată să investească sunt Oradea şi Timişoara.

Philipsson a adăugat că, în România, Usitall, ca dezvoltator al proiectelor, ar asigura integral finanţarea, iar principalele beneficii pentru comunităţile locale ar fi eliminarea gunoiului şi utilizarea acestuia pentru producţia energiei termice.

"În 2010 am decis să ne concentrăm pe România, care este o piaţă foarte promiţătoare cu un potenţial mare.", a precizat el.

Compania Usitall este controlată de munnicipalitatea din oraşul suedez Linkoping.

"În Linkoping, preţul căldurii este la jumătate faţă de Bucureşti. Nu pot garanta că în Bucureşti ar fi la fel, deoarece condiţiile sunt complet diferite, dar cu siguranţă preţul ar fi mai mic decât cel plătit acum de consumatori. În Suedia nu se acordă nicio subvenţie pentru energia termică", a adăugat Philipsson.

Philipsson a mai spus că în Europa funcţionează 400 de unităţi de producţie a energiei termice pe bază de deşeuri, dintre care 30 sunt în Suedia.

 

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready