Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
18:34    |    10/08/2014

Doi români au inventat un implant dentar unic în lume

Un medic stomatolog și un profesor la Universitatea Tehnică Cluj Napoca, ambii clujeni, au creat un implant dentar care imită mobilitatea dintelui natural. Potrivit citynews.ro, proiectul a fost realizat cu ajutorul unui grant obținuț de Universitatea de Medicină și Farmacie.

Stomatologul Avram Manea și profesorul Dumitru Pop lucrează la acest proiect de câtțiva ani.

„În primul rând, dintele natural are în os o mobilitate de câţiva microni pe care un implant nu o are şi, de asemenea, forţele aplicate asupra dintelui sunt amortizate de ligamentele din jurul acestuia. Implantul nostru a fost creat ca să rezolve aceste probleme.

Durata de viaţă a implantului va creşte şi pentru stomatolog va fi mai comod să găsească o soluţie de protezare, ceea ce se traduce prin reducerea costurilor pentru pacient”, a explicat stomatologul Avram Manea, pentru citynews.ro. 

Implantul are o lungime și un diametru variabil în funcție de fiziologia fiecărui pacient. În următoarea perioadă va intra în perioada de teste.

„Fiecare piesă trebuie să aibă anumită formă, dar ca în orice fel de ansamblu, pe lângă forma care asigură funcţia ei, aceste piese componente trebuie să răspundă şi unor restricţii de rezistenţă”, a completat profesorul la Departamentul de Inginerie a Sistemelor Mecanice de la UTCN, Dumitru Pop, potrivit citynews.ro.

Yahoo News

 
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready