Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
17:57    |    17/11/2014

Streinu-Cercel: Un virus ca Ebola poate să ajungă în România în 12 ore

Managerul Institutului de Boli Infecțioase "Matei Balș", Adrian Streinu-Cercel, spune, într-un interviu acordat Agerpres, că România este cel puțin la fel de bine pregătită ca oricare alt stat occidental în ceea ce privește Ebola.''Am studiat foarte bine această boală și știm cum să intervenim la fiecare moment'', spune Streinu-Cercel, potrivit căruia personalul care lucrează în cadrul departamentului specializat pe astfel de cazuri de la Institutul ''Matei Balș'' a fost instruit în ceea ce privește folosirea echipamentului.

Acesta vorbește în interviu despre virusul Ebola, despre cauzele izbucnirii epidemiei în Africa de Vest, dar și despre un eventual pericol al extinderii acesteia.

”Virusul Ebola este un virus relativ recent descoperit, recent adică în anii '70. Avem mai mult de 40 de ani de când îl cunoaștem. Așa cum se știe, în momentul în care omul accesează o anumită specie de animale sau în cazul de față liliacul de fructe acest virus a trecut de la liliac la om. Intră în categoria așa-ziselor zoonoze — trecerea unor microorganisme de la animale la om și asta în contextul în care omul se duce peste animalele respective. Practic liliacul reprezintă gazda și nu numai, pentru că acest virus se găsește și la cimpanzeu și la gorile și macaci. Ca dovadă că așa este în momentul în care s-au importat o serie de macaci pentru laborator, pentru că reprezintă o specie bună de studiat în laborator, au apărut focare inclusiv în Europa. Este vorba de fosta Iugoslavie și Germania, unde oameni de laborator au făcut infecție cu acest virus Ebola și de bine de rău la vremea respectivă s-au și vindecat.”  a declarat Adrian Streinu-Cercel.

Acesta a dat asigurari ca Institutul ''Matei Balș'' este pregatit iar personalul a fost instruit pentru prevenirea acestui virus.

''Noi ne gândim cu cel puțin un pas sau doi înainte, urmărind harta microorganismelor la nivel mondial. În momentul de față nu mai există granițe pentru microorganisme. Cine își imaginează că există granițe se înșală. Un astfel de virus cum este Ebola poate să ajungă în România în 12 ore — cu tot cu stat prin aeroport, fie că se cheamă aeroportul Heathrow sau cel de la Paris sau cum s-o chema. Asta nu înseamnă însă că vom avea Ebola. Am trecut un mare hop în momentul de față. Acest mare hop a fost reprezentat de începerea cursurilor în universități. Noi am făcut o evaluare în luna august în vederea pregătirii pentru impact și am constatat că avem la nivelul țării peste 530 de studenți care urmau să sosească din zonele respective. A fost o colaborare foarte bună cu Ministerul Educației și respectiv la nivelul universităților. Noi am vizualizat ce urmează potențial să se întâmple și ne-am luat măsurile de precauție. Epidemiologii au știut ce au de făcut și au fost monitorizate prin telefon acele persoane. Nu s-a întâmplat nimic. Este mai bine să știi pe unde se întâmplă lucruri decât să te trezești că ți-a apărut o chestie și nu ai de unde să o iei.

Ne-am pus problema — cum de a fost posibil ca echipa de la OMS, cei cinci, care au fost acolo, s-au prăpădit, ei având echipament. Analizând noi situația și încercând pe canalele European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) să găsim explicații, am ajuns la concluzia că problema este la dezechipare. Motiv pentru care, începând de acum două luni și jumătate, am făcut training cu doctori, asistente, infirmiere și în fiecare zi, de la ora 13,00 până la ora 14,00, se îmbracă și se dezechipează. '', afirmă Adrian Streinu-Cercel.

Adrian Streinu-Cercel a explicat si modul in care se se transmite virusul.

”Acest virus se transmite prin contact direct — contact direct însemnând pus mâna contaminată, pe urmă dusă la față, apoi ajunge pe mucoase, pătrunde prin mucoase și evident ajunge în interiorul organismului unde generează toate căile de apariție a bolii.Toate analizele se fac aici. Rezultatele se dau în trei ore. De fiecare dată când am avut câte o alertă s-a mobilizat echipa venind de acasă, a lucrat, am dat rezultatul imediat și am luat atitudinea cea mai bună pentru pacient. Pentru cultura virală trimitem dacă este cazul în Germania, la Hamburg.Nu există deocamdată niciun medicament specific, există o serie de încercări, sunt șapte molecule care sunt evaluate în momentul de față la nivel mondial, dar niciuna nu este cu eficacitate maximală pe acest virus.”

Referitor la alte pericole care pot să apară, Adrian Streinu-Cercel a avertizat ca omul ”trebuie sa-si bage mintile in cap” si sa evite pericolele la care se expune singur.

”Atâta timp cât omul nu își bagă mințile în cap și nu își vede de treaba lui și se duce peste zona animalelor există riscuri nebănuite. S-a vorbit în urmă cu câțiva ani de boala vacii nebune. Tot de om a fost generată. Au murit niște vaci, omul fiind avar a transformat vaca în făină nutritivă și dat-o celorlalte vaci, în loc să o incinereze așa cum spuneau bătrânii. Bătrânii făceau o groapă cu var, puneau var nestins peste leșul respectiv sau pur și simplu ardeau cadavrul respectiv. Ei nu și au generat boala vacii nebune. Se duc alții mai isteți, cum ar fi de exemplu Vietnam, și mănâncă creier crud de maimuță. Mai banal bolile cu transmitere sexuală. Toată lumea știe că trebuie să folosească prezervativul în cazul unui contact sexual întâmplător, majoritatea nu îl folosesc. De ce? Că mie nu o să mi se întâmple. Și dacă se întâmplă își pun problema: Cum de mi s-a întâmplat tocmai mie? Omul este de vină, natura și-a stabilit regulile foarte bine. Gândiți-vă că noi cunoaștem aproximativ 0,5% din multitudinea de microorganisme care este pe Terra. Avem o estimare de peste un miliard de microorganisme. Noi știm în jur de 1%.”

AGERPRES

 
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready