Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
13:23    |    18/03/2015

Putin: Am transformat Crimeea într-o fortăreață. Nimeni, in lume, nu are deocamdată un astfel de sistem

Militarii ruși au transformat Crimeea într-o fortăreață, apărată atât dinspre uscat, cât și dinspre mare, a declarat președintele rus Vladimir Putin înaintea difuzării filmului documentar "Crimeea. Drumul spre casă", de televiziunea publică rusă Rossia 1 duminică seara, cu ocazia împlinirii unui an de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea la Federația Rusă, relatează Unian, citând publicația electronică Gazeta.ru.

Rusia a desfășurat în Crimeea baterii de rachete de coastă, dotate cu rachete antinavale Yakhont / Onyx "Bastion", a recunoscut președintele rus, adăugând că aceste sisteme au fost instalate în așa fel încât să poată fi văzute dinspre mare și de sateliți, pentru a descuraja orice fel de tentativă de atac împotriva peninsulei.

''Bastion' este un sistem defensiv, destinat să apere coasta, teritoriul. El nu atacă pe nimeni, dar este o armă eficientă, modernă, de înaltă precizie. Nimeni nu are deocamdată un astfel de sistem (în afara Rusiei). Acesta este astăzi cel mai eficient sistem de coastă din lume. Da, la un moment dat, pentru a da de înțeles tuturor că (peninsula) Crimeea este foarte bine apărată, noi am transferat acolo sisteme Bastion', a admis Putin, care a recunoscut că Rusia era 'pregătită' să plaseze în stare de alertă forțele sale nucleare în martie 2014 în cazul unei intervenții militare occidentale în Crimeea.

Un miting-concert la care sunt așteptate zeci de mii de persoane va avea loc miercuri seara în Piața Roșie din Moscova pentru marcarea unui an de la anexarea Crimeii la Federația Rusă, scrie newsru.com.

La mitingul-concert, ce se va desfășura sub lozinca 'Noi suntem împreună', ar putea participa și președintele rus Vladimir Putin, după cum a declarat purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov. Acesta a indicat că șeful statului rus nu are prevăzută o deplasare în Crimeea, dar nu este exclus ca el să fie prezent la manifestările din Piața Roșie. În același timp, Vladimir Putin va avea miercuri o întâlnire cu reprezentanții conducerii din Crimeea. 'Reuniunea are loc la în ziua în care se împlinește un an de la aderarea Crimeii la Rusia, dar ea va avea un caracter de lucru', a menționat serviciul de presă al Kremlinului.

Tot în această zi, deputații Dumei de Stat a Rusiei și-au scurtat programul de lucru pentru a putea fi prezenți la manifestările din Piața Roșie, mai scrie newsru.com. Ei au propus ca, începând de anul viitor, ziua de 18 martie să fie declarată zi liberă în toată Rusia. În Crimeea, ziua de 18 martie este deja declarată zi liberă și în mai multe orașe din peninsulă sunt organizate diverse manifestări.

Autoritățile de la Moscova și cele proruse din Crimeea sărbătoresc cu mult fast în aceste zile un an de la alipirea peninsulei la Rusia. Regiune cu populație majoritar rusofonă, Crimeea și-a autoproclamat independența față de Ucraina la 16 martie 2014 și s-a pronunțat pentru alipirea la Rusia, în cadrul unui referendum la care peste 96% din alegători s-au pronunțat în favoarea acestei decizii, după cum au susținut autoritățile locale proruse. A urmat semnarea, la 18 martie, la Kremlin, a unui tratat de către președintele rus, Vladimir Putin, și liderii proruși ai regiunii, prin care peninsula din sudul Ucrainei era anexată la Rusia. Tratatul a fost ratificat rapid de cele două camere ale parlamentului federal rus și promulgat la 21 martie de președintele Putin, ceea ce a finalizat procedura juridică de unire a Crimeii cu Rusia.

SUA au condamnat din nou în aceste zile ''anexarea ilegală'' de către Rusia a peninsulei de la Marea Neagră, precizând că sancțiunile împotriva Moscovei vor fi menținute atât timp cât Crimeea va rămâne sub ocupație rusă. Și Uniunea Europeană a condamnat 'anexarea ilegală' a Crimeii, subliniind că rămâne ferm angajată în favoarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

Răspunzând acestor acuzați, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, a declarat marți că peninsula Crimeea este o regiune a Federației Ruse și că această temă nu este subiect de discuții. ''Nu există nicio ocupație în Crimeea. Crimeea este o regiune a Federației Ruse, iar regiunile noastre nu sunt subiect de discuții cu nimeni'', a afirmat Peskov. AGERPRES

 
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready