Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
16:20    |    07/08/2014

Studiu: Mulți bolnavi de cancer nu renunță la fumat, deși pot suferi complicații

Fumatul poate produce noi mutații și chiar forme secundare de cancer în cazul persoanelor care au supraviețuit după ce au fost diagnosticate cu cancer și, cu toate acestea, 9,3 % dintre acestea nu renunță la țigări, arată un studiu realizat pe 2.938 de pacienți din SUA cărora le-a fost depistată boala în urmă cu nouă ani, informează miercuri ziarul spaniol 'ABC'.

Rezultatele cercetării au fost publicate în 'Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention', revistă a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului (AACR), și reprezintă un veritabil semnal de alarmă, consideră specialiștii.

'Este nevoie să oferim consiliere adecvată, să facem intervențiile necesare și să administrăm posibile medicamente pentru a-i ajuta să se lase de fumat' pe cei care au supraviețuit unui cancer, susține principalul autor al studiului, Lee Westmaas, director pentru cercetările în domeniul tutunului de la Societatea Americană pentru combaterea Cancerului (ACS).

Conform studiului ACS, fumează 17,2% dintre cei cu cancer la vezica urinară, 14,9% dintre cei cu tumoare la plămân, 11,6% dintre pacientele cu cancer ovarian, 7,3% dintre bolnavii de cancer la rinichi și 6,8% dintre bolnavii de cancer colonorectal.

Probabilitatea ca supraviețuitorii unui diagnostic de cancer să fumeze a fost mai mare în cazul tinerilor, a persoanelor cu un nivel de educație mai modest, cu venituri mai mici și care obișnuiau să consume mai mult alcool.

'Fumatul este o activitate care provoacă dependență, iar faptul că o persoană suferă de cancer nu este o garanție că va renunța la acest obicei, chiar și atunci când cancerul este direct legat de fumat', a afimat Lee Westmaas, insistând asupra necesității unei acțiuni mai susținute pentru combaterea fumatului.

AGERPRES

 

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready