Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
19:52    |    26/09/2016

Diana Păun: E necesară o mai mare preocupare a rețelei sanitare pentru urmărirea gravidelor

Este necesară o mai mare preocupare a rețelei sanitare pentru depistarea și urmărirea gravidelor, deoarece monitorizarea încă din primele săptămâni contribuie la depistarea sarcinilor cu risc, direcționarea lor către unitățile specializate și în final la scăderea cazurilor de mortalitate prin risc obstetrical direct, a declarat luni consilierul prezidențial Diana Păun.

"Dincolo de discrepanțele existente la nivelul statelor în raportarea mortalității materne, statisticile arată că situația României este una alarmantă, mortalitatea maternă menținându-se la valori ridicate în țara noastră, de peste două ori mai mari decât media UE. Mortalitatea maternă prin avort a înregistrat o evoluție descendentă, totuși ea a fost în 2012 de trei ori mai mare în România decât media Uniunii Europene, conform statisticilor OMS. Concluziile raportului asupra mortalității materne realizat de INSP, rezultate din analiza fișelor de deces matern pentru anul 2014, sunt următoarele: în ceea ce privește asistența medicală a gravidei, o mare parte din mamele decedate nu au fost luate în evidență și nu au efectuat niciun control. Este necesară o mai mare preocupare a rețelei sanitare pentru depistarea și urmărirea gravidelor, deoarece monitorizarea încă din primele săptămâni contribuie la depistarea sarcinilor cu risc, la direcționarea acestora către unitățile specializate și în final la scăderea cazurilor de mortalitate prin risc obstetrical direct", a afirmat consilierul, în cadrul dezbaterii "Accesul gratuit la servicii medicale materne — un drept garantat pentru femeile din România".

Potrivit Dianei Păun, una dintre cauzele care au contribuit la mortalitatea maternă prin avort o constituie educația sanitară deficitară, mortalitatea maternă afectând cu precădere grupurile vulnerabile.

"În mediul rural cu precădere, accesul femeilor la informații privind planingul familial și educația sexuală, precum și mentalitățile specifice și riscul crescut de sărăcie și excluziune socială se constituie în explicații pentru ratele mai mari ale mortalității materne și avorturilor. Doar 6% dintre decese se înregistrează în rândul femeilor cu pregătire superioară", a arătat Diana Păun.

AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready