Paris
London
New York
Tuesday, 23 April, 2024
Last Update 20:20
02:17    |    29/03/2017

OMS face apel la vaccinare în contextul epidemiei de rujeolă din Europa

Europa este lovită de o epidemie de rujeolă, care afectează în primul rând Italia și România, din cauza vaccinării insuficiente, a avertizat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează AFP.

OMS a înregistrat "peste 500 de cazuri" în regiunea Europa, dintre care 474 sunt concentrate în șapte țări: Franța, Italia, Elveția, Germania, Polonia, România și Ucraina.

Italia, unde au fost declarate peste jumătate dintre aceste cazuri (238), și România, cu 17 morți din ianuarie 2016, sunt țările cele mai afectate, scrie AFP.

Această "maladie virală extrem de contagioasă", care se manifestă prin febră și erupții cutanate, a provocat moartea a peste 134.000 de oameni în lume în 2015, în principal în rândul copiilor mai mici de 5 ani.

Boala este totuși simplu de evitat, apreciază OMS, cu un vaccin "sigur și eficace". Din nefericire, în aceste țări cele mai afectate din Europa rata de vaccinare rămâne inferioară pragului de 95% considerat necesar pentru a eradica epidemia.

"Într-un context în care se făceau progrese susținute spre o eliminare în acești ultimi doi ani, este în mod special îngrijorător să vedem cazurile de rujeolă înmulțindu-se în Europa", a declarat directoarea pentru Europa a OMS, Zsuzsanna Jakab.

"Pentru a împiedica circulația virusului în caz de import, autoritățile naționale trebuie să facă totul pentru a atinge sau a menține cel puțin 95% din acoperire cu două doze de vaccin anti-rujeolă", a subliniat organizația.

Dacă în țările cele mai sărace din lume costul unui vaccin (de circa un euro) rămâne principalul obstacol, în Europa problema este mai degrabă scepticismul față de vaccinuri, potrivit OMS.

AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready