Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
15:22    |    30/04/2017

Guvernul alocă peste 30 de milioane de lei pentru patru bănci de sânge, țesuturi și celule umane

Guvernul a alocat, printr-o hotărâre, joi, peste 30 de milioane de lei pentru patru bănci de sânge, țesuturi și celule umane în București, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu, la Palatul Victoria.

"Printr-o hotărâre a fost aprobată alocarea sumei de 30 de milioane de lei pentru 2017 și 2018. Suma este alocată fiind necesară Ministerului Sănătății în vederea îndeplinirii obiectivelor din cadrul unui proiect mai vechi PHARE. E vorba de lucrări de construcții și dotări cu echipamente pentru patru bănci de sânge, țesuturi și celule umane în București, Iași, Târgu Mureș și Timișoara", a declarat ea.

Ea a afirmat că "România are o reală problemă în ceea ce privește existența acestor bănci de sânge, țesuturi umane și celule".

"Este vorba și de aplicarea unei directive europene în sensul reglementării și continuității între sistemul european de bănci de acest gen și sistemul românesc (...). Pacienții români erau puși de mult prea multe ori în situația de a apela la bănci de sânge sau țesuturi din străinătate", a adăugat Petrescu.

Banii vor fi alocați din bugetul aprobat al Ministerului Sănătății, prin virări de credite bugetare de la celelalte tipuri de cheltuieli din cadrul aceluiași capitol, astfel: pe anul 2017 vor fi alocați 29,78 milioane lei și 0,32 milioane lei pentru 2018, arată Executivul într-un comunicat transmis AGERPRES.

Ea a anunțat că Guvernul a aprobat, în aceeași ședință, joi, extinderea listei medicamentelor compensate și gratuite.

"Încă cinci molecule au fost incluse pe această listă. E vorba de medicamente destinate pacienților cu hepatite cronice, tuberculoză și boli rare în special din spectrul cardiologic", a mai anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În prezent, în cadrul sistemului de asigurări de sănătate din România, persoanele care dețin calitatea de asigurat pot beneficia de medicamente, cu sau fără contribuție personală, din lista cuprinzând denumirile comune internaționale, pe bază de prescripție medicală, arată Executivul.

Decontarea celor cinci noi denumiri comune internaționale se face cu încadrarea în bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate aprobat pentru 2017.

AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready