Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
00:00    |    16/03/2018

Ruxandra Ulmeanu (Societatea Română de Pneumologie): Peste o treime din populaţie prezintă tulburări de somn

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Ruxandra Ulmeanu, a afirmat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că mai mult de o treime din populaţie, ajungând chiar până la 45-50% la anumite categorii cu risc, prezintă tulburări de somn.

"Numai un somn de calitate este acela care vă asigură o viaţă normală, dar în acelaşi timp o viaţă fericită, o viaţă în care sunteţi sănătoşi şi în care vă place să trăiţi în fiecare zi. (...) Sindromul de epuizare are drept consecinţă o calitate proastă a somnului. (...) Mai mult de o treime - până la 45-50% la anumite categorii cu risc - din persoane pot avea tulburări ale somnului. Aceste tulburări de somn sunt prezente şi la copii. Aceste lucruri, intervenindu-se precoce, pot avea un răspuns extrem de benefic asupra vieţii acestor pacienţi cu tulburări de somn", a explicat Ruxandra Ulmeanu.

Medicul Ioana Munteanu, membru în comitetul de conducere al Secţiunii de Somnologie al Societăţii Române de Pneumologie, a precizat că se recomandă 6-8 ore de somn continuu.

"Somnul este - alături de nutriţie şi activitatea fizică - baza vieţii noastre sănătoase. Ştim că dormim aproximativ o treime din viaţa noastră", a spus medicul.

Potrivit acesteia, pe primul loc între tulburările de somn este insomnia, care este prezentă la 30-45% dintre adulţi. O altă tulburare de somn este apneea în somn, cu o prevalenţă de 4-9%.

Medicul Oana Claudia Deleanu, membru în Comitetul director al Societăţii Europene de Somnologie, a explicat că cei care suferă de apnee în somn prezintă un risc ridicat de a adormi la volan.

"Aceste persoane care sunt somnolente în timpul zilei riscă să adoarmă la volan. (...) Terapia sindromului de apnee în somn se face cu aer cu presiune pozitivă continuă. Nu există nicio pastilă, din păcate, care să îţi deschidă mecanic gâtul în timpul somnului. Noi ar trebui să evaluăm cam 200.000 de pacienţi pe an. Evaluăm cam 5.000 prin muncă voluntară în vreo 75 de laboratoare de somnologie. Jumătate din pacienţii care ar trebui să se trateze acceptă ideea de tratament, dar pe termen lung numai 10% din ei rămân cu aparatele. De ce? Pentru că în primul rând le plătesc din buzunar", a arătat medicul.

Vicepreşedinte Asociaţiei pentru Tulburări de Somn la Copii şi Adolescenţi, Cristina Anghel, a menţionat că multe dintre tulburările de somn de la adulţi se regăsesc şi la copii.

"Ştim deja că somnul la copil este esenţial pentru dezvoltarea neurocognitivă, emoţională şi fizică, mai ales că un copil îşi petrece 40% din copilărie dormind. (...) Un copil odihnit este un copil echilibrat, este vesel. Un copil neodihnit este un copil agitat, iritabil, cu o toleranţă scăzută la frustrare", a spus medicul.

Ea a citat un studiu care relevă că unul din 10 copii din România riscă să dezvolte o tulburare respiratorie în timpul somnului.

"Prevalenţa tulburărilor respiratorii de somn la copiii cu obezitate poate să atingă cifre de până la 59%. Cu cât copiii dorm mai puţin, cu atât creşte prevalenţa obezităţii", a susţinut doctorul.

Conferinţa de presă a fost organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Somnului, care este un eveniment anual de conştientizare, recunoscut la nivel internaţional, şi care aduce împreună cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii şi pacienţi, pentru a evidenţia importanţa somnului asupra sănătăţii.

Ziua Mondială a Somnului 2018 are motto-ul "Păstrează-şi ritmul şi bucură-te de viaţă!", menit să sublinieze importanţa ritmurilor circadiene pentru un somn sănătos.

Potrivit specialiştilor, persoanele care dorm noaptea fără întreruperi prezintă rate mai scăzute de hipertensiune arterială, diabet, obezitate şi alte boli cronice. AGERPRES




 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready