Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
04:42    |    23/08/2014

Romanii au format cozi kilometrice pentru a dona sange după apelul ministrului Sănătăţii

Numărul donatorilor a crescut de trei ori în România şi la multe centre au fost cozi kilometrice, după apelul ministrului Sănătăţii, dar ar fi bine ca oamenii să se mobilizeze constant, a declarat, vineri, pentru Mediafax, directorul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională, Andrei Rosin.

"Zilele acestea, mai ales azi (vineri, n.r.) au fost cozi kilometrice. Am avut de trei ori mai mulţi donatori decât în zile obişnuite. Este foarte bine, dar avem nevoie de donatori constanţi, pentru că sunt spitale care consumă tone de sânge şi mă refer numai la Bucureşti", a spus Andrei Rosin. Potrivit directorului, mai sunt spitale care încă reclamă lipsă de sânge.

"Numai la Spitalul Fundeni sunt 30 de copii cu leucemie care necesită zilnic produse de sânge. Vorbesc numai de copii cu leucemie. Mai este Institutul inimii «C.C. Iliescu» - tone de sânge, la transplantul de ficat se suge sânge cum n-am pomenit. Apoi, spitalele Sf Ioan, Bagdasar, Floreasca, Colţea", a arătat Rosin

El a atras însă atenţia că, dacă ar veni toată populaţia Bucureştiului să doneze, nu ar avea unde, lăudând ideea ministrului Sănătăţii Nicolae Bănicioiu de a deschide două centre din toamnă.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat, joi, că va reînfiinţa centrele mari de donare din spitale, închise acum trei ani, începând cu Spitalul Fundeni, în septembrie, şi continuând cu Spitalul Universitar şi Bagdasar.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Sănătăţii a făcut un apel către cetăţeni să doneze sânge, având în vedere sesizările primite privind deficitul de sânge şi produse de sânge din unele unităţi sanitare.

La apelul lansat săptămâna aceasta de Ministerul Sănătăţii, care anunţa că este criză de sânge în majoritatea spitalelor, au răspuns astăzi şi militari şi agenţi ai poliţei locale. Alţii au fost împinşi să doneze, însă, nu datorită simţului civic, ci din cauza situaţiei financiare. Donatorii beneficiază de 7 bonuri de masă, 50% gratuitate la transportul public, iar angajaţii cu carte de muncă primesc o zi liberă de la serviciu.

Doina Goşa, manager centrul de Transfuzii şi Hematologie Bucureşti: "Nu avem program de weekend, iar personalul a lucrat foc continuu saptamana aceasta si este foarte obosit. Oamenii, daca ar fi platiţi, eu consider ca ar veni, avand in vedere faptul ca salariile sunt mici". Astfel, deşi în weekend numărul celor care ar putea să doneze ar fi triplu, centrele de transfuzii vor rămâne închise.

Donatorii de sânge trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani, greutate peste 50 kg, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, sa nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni (hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine), iar femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. Totodată, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, tuberculoză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie peste (-) 6 dioptrii şi cancer.

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready