Paris
London
New York
Friday, 26 April, 2024
Last Update 20:20
17:57    |    16/01/2013

Dan Voiculescu e judecat de cel mai dur complet de la Înalta Curte: judecătorii care l-au trimis la puşcărie pe Adrian Năstase!

Dosarul privatizării Instititului de Cercetări Alimentare, în care este inculpat preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu, va fi judecat de acelaşi complet care l-a condamnat pe fostul premier Adrian Năstase, la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul „Trofeul Calităţii”, scrie Evz.

Curtea Supremă a stabilit în dosarul privatizării Instititului de Cercetări Alimentare primul termen de judecată la data de 25 aprilie 2013.

Dosarula fost repartizat automat completului 4 de judecată format din Ionuţ Matei, Cristina Rotaru şi Ioana Bogdan. În dosarul "Trofeul Calităţii", atunci când s-a judecat pe fond, Matei şi Bogdan au fost pentru condamnarea lui Adrian Năstase, iar Rotaru a fost pentru achitarea fostului premier.


De asemenea, acest complet de judecată a casat cele două achitări primite de Gregorian Bivolaru în dosarul MISA şi au păstrat cauza spre judecare. Cei trei judecători au decis, al sfârşitul anului trecut, condamnarea la patru ani de închisoare cu executare a fostei judecătoare de la Curtea Supremă, Maria David, acuzată de corupţie. La începutul acestuia an, cei trei magistraţi au fost promovaţi în Completele de cinci judecători de la Curtea Supremă.

Ce decizii au dat în alte dosare de corupţie

Ionuţ Matei a promovat la ICCJ în noiembrie 2007, în urma unui interviu susţinut în prezenţa fostului şef al secţiei penale, Anton Pandrea. Ionuţ Matei este judecător din 1995. A activat la Judecătoria Sectorului 3, Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti. În noiembrie 2011, judecătorul Ionuţ Matei a fost desemnat membru în colegiul de conducere al ICCJ.

Judecătorul Ionuţ Matei a făcut parte din completele de judecată care au decis achitarea lui Paul Păcuraru (fond), condamnarea fostului deputat PSD, Mihai Sireţeanu (recurs), condamnarea deputatului PDL Cosmin- Mihai Popescu (fond), condamnarea fostului ministru PNŢCD Ioan –Avram Mureşan (fond), condamnarea deputatului PDL Eugen Bădălan (fond) şi condamnarea fostului procuror- general adjunct Gabriela Ghiţă (fond).

Judecătoarea Cristina Rotaru a promovat la ICCJ în noiembrie 2010. Are o experienţă de 17 ani în magistratură, anterior fiind judecătoare la Curtea de Apel Bucuresti, Tribunalul Bucuresti şi Judecătoria sectorului 5. Cristina Rotaru este si lector universitar la Facultatea de Drept din Bucureşti. Judecatoarea Cristina Rotaru a facut parte din completul care a decis achitarea lui Paul Păcuraru, condamnarea lui Dan- Ilie Morega (recurs), condamnarea a fostului ministru PNŢCD Ioan –Avram Mureşan (fond) şi a deputatului PDL Eugen Bădălan (fond).

In octombrie 2010, Cristina Rotaru a făcut opinie separată faţă de decizia Curţii de Apel Bucureşti în cadrul procesului în care judecătoarele Viorica Costiniu şi Lucia Mera au dispus eliberarea lui Sorin Ovidiu Vîntu.

Judecătoarea Ioana Bogdan a intrat în magistratură în 1998 când a fost numită procuror la Parchetul de pe langa Judecătoria sectorului 3. Intre anii 2000-2003, a activat ca judecător la Judecătoria sectorului 3, din 2004 a promovat la Tribunalul Bucureşti. În perioada 2006-2009 a deţinut funcţia de inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare de la CSM. Din septembrie 2009 şi până în noiembrie 2010, a fost detaşată la DNA unde a deţinut funcţia de consilier al procurorului şef al DNA. Atât in dosarul Trofeul Calităţii, cât şi în dosarele Mătuşa Tamara şi Zambaccian, Adrian Năstase a formulat, prin avocaţi, cereri de recuzare a judecatoarei Ioana Bogdan. Fostul premier a acuzat, în permamanenţă, legăturile directe ale judecatoarei Ioana Bogdan cu şeful DNA, Daniel Morar. De altfel şi după pronunţarea sentinţei în Trofeul Calităţii, Adrian Nastase a declarat că "judecatoarea Ioana Bogdan a acţionat în favoarea DNA".

Dan Voiculescu nu a depus jurământul de parlamentar pentru această legislatură


Procesul s-a mutat de la Tribunalului Bucureşti, după ce judecătorul s-a sesizat din ofiu că Dan Voiculescu a fost ales senator. Decizia judecătorului de la tribunal în cazul lui Dan Voiculescu, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, este una "greşită" întrucât acesta nu este senator, de vreme ce nu a depus încă jurământul, aprecia preşedintele PSD, Victor Ponta. Eu nu prea am treabă cu Dan Voiculescu, eu discut cu Daniel Constantin. Povestea asta cu Voiculescu, care mă duce pe mine şi pe Antonescu de mână, e ridicolă", a spus Victor Ponta, pe 7 ianuarie, într-o emisiune TV.


Ponta: "Decizia judecătorului de la tribunal a fost o decizie greşită"


Solicitat să comenteze statutul lui Dan Voiculescu, în contextul deciziei judecătorului de la tribunal în dosarul ICA, Ponta a explicat: "M-am uitat cu ochii unui jurist şi cred că decizia judecătorului de la tribunal a fost o decizie greşită. Ar trebui CSM-ul, cine se ocupă, să vadă de ce a dat acea decizie. Cât timp Voiculesu nu e senator, se judecă la instanţa obişnuită. Când devine senator, merge la Curtea Supremă. (...) Vă spun opinia mea ca jurist, pe procedură: competenţa după persoană este apreciată de judecător. Eşti senator, te duci la Curtea Supremă. Nu eşti senator, rămâi la tribunal. Nu poţi să fii şi senator şi nesenator. Dan Voiculescu nu e senator."


DNA: Dan Voiculescu şi-a utilizat poziţia politică


Dan Voiculescu este acuzat că şi-a utilizat poziţia politică pentru a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Cercetări Alimentare la un preţ mult mai mic decât cel real. Ela fost trimis în judecată în 2008, alături de 12 persoane: angajaţi din Ministerul Agriculturii, Serviciului Privatizare al A.D.S şi şefii ICA. Prejudiciul este estimat al 60 de milioane de euro.


"Liniştiţi-vă, eu îmi doresc mai mult decât voi ca acest dosar să se tranşeze cât mai rapid!"


Într-un dialog pe blog cu preşedintele Traian Băsescu, Monica Macovei şi cu "harnicii propagandişti", preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu susţine că, în ciuda a ceea ce cred criticii săi, îşi doreşte ca dosarul ICA să se tranşeze cât mai rapid. "Traiane, Monica, harnici propagandişti, liniştiţi-vă! Eu îmi doresc mai mult decât voi ca acest dosar să se tranşeze cât mai rapid. Recentele experienţe de la Tribunalul Bucuresti, unde instanţa a evitat să asume o decizie, invocând constant obstacole procedurale, sunt lămuritoare: în acest caz nu se pot pronunţa decât cei "aleşi". Atunci, să nu mai pierdem vremea, să îi lăsăm să se pronunţe! După atâta timp, tot nu aţi înţeles că eu nu mă ascund? Spre exemplu, când am considerat că se impune suspendarea, mi-am asumat public acest punct de vedere. Avem atâta experienţă “împreună", aţi fi putut învăţa ceva până acum. Nu lăsaţi ura să vă întunece discernământul", a scris, pe 10 ianuarie 2012, pe blog, Dan Voiculescu.

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready