Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
23:58    |    14/11/2013

Iohannis, despre romii din Paris: Cu sau fără Schengen, ăia tot acolo sunt

 Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că i se pare "inoportun" ca discuţia despre aderarea României la spaţiul Schengen să fie legată de prezenţa romilor în Paris, deoarece "cu sau fără Schengen, ăia tot acolo sunt".

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, dacă este de părere că România a făcut progrese pentru aderarea la spaţiul Schengen, având în vedere că preşedintele Jose Manuel Barroso a afirmat, recent, că România nu va adera la 1 ianuarie 2014.

"Destul de greu să faci progrese dacă în timpul evaluării ţintele sunt puse tot mai sus. În comparaţie cu ţintele tot mai sus, poate chiar să apară impresia că ai făcut regrese, deşi ai făcut progrese. Întreg procesul a devenit unul de-a dreptul politic şi atunci progresele sunt din ce în ce mai greu de măsurat. Dacă ar fi să ne luăm după tehnicienii care se ocupă de spaţiul Schengen, România a îndeplinit de mult criteriile tehnice. Nu văd ce progrese ar mai face. Dacă intervin în discuţie şi tot restul, MCV, progrese în anticorupţie şi aşa mai departe, da, şi aici am făcut progrese. Dacă am făcut la nivelul la care se aşteaptă partenerii europeni sau nu, vom vedea", a răspuns Iohannis.

Întrebat dacă prezenţa romilor în capitala Franţei este o problemă care poate afecta aderarea României la spaţiul Schenden, Iohannis a răspuns: "Putem să constatăm cu supărare că această problemă devine cantitate importantă în discuţia pe Schengen. Şi eu, şi alţii suntem surprinşi. Una-i una, alta-i alta. Ăia sunt deja acolo, de ce mai discutăm? Schengen-ul e pentru cei care nu sunt încă acolo şi care vor să meargă să viziteze Turnul Eiffel, de exemplu, sau să facă afaceri, nu pentru ăia. Ăia sunt acolo din prima săptămână după Revoluţie. Cu sau fără Schengen, ăia tot acolo sunt şi, atunci, este inoportun să legăm discuţia pe Schengen de migraţia sărăciei, cum este numită în Germania".

Potrivit lui Iohannis, aderarea României la spaţiul Schengen şi prezenţa romilor în Franţa sau în alte ţări "sunt două lucruri care pot fi discutate în acelaşi timp, dar nu pot fi rezolvate, unul interzicându-l pe celălalt".

Iohannis a precizat că este "optimist" privind aderarea României la spaţiul Schengen şi speră că aceasta va avea loc în 2014, afirmând că "vede" şanse de 50 la sută.

România şi Bulgaria nu vor intra în spaţiul Schengen la 1 ianuarie 2014, declara preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, luni seara, pentru postul privat de televiziune din Franţa LCI.

"Este un amalgam incredibil între Schengen, imigraţie, Lampedusa, lucrători detaşaţi (în străinătate, n.red.). Este un amalgam care trebuie denunţat, pentru că altfel vom avea un puseu al mişcărilor extremiste care determină Europa să facă lucruri periculoase. România şi Bulgaria nu vor intra în Schengen pentru că există ţări care se opun", spunea preşedintele CE.

Într-un interviu acordat în septembrie postului public de radio din Bulgaria, Barroso afirma că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de intrare în Schengen şi trebuie să primească o şansă de aderare cât mai curând.

România şi Bulgaria urmează ca, după o perioadă de tranziţie de şapte ani de la aderarea la Uniunea Europeană (UE), să adere la Spaţiul Schengen, înăuntrul căruia sunt eliminate controalele la frontieră între state membre.

Aderarea celor două state membre UE la Spaţiul Schengen a fost respinsă în septembrie 2011, la solicitarea Finlandei şi Olandei, care denunţau corupţia şi lipsa unor acţiuni concrete împotriva crimei organizate la Bucureşti şi, respectiv, Sofia.

 

Sursa: Mediafax

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready