Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
18:40    |    10/03/2014

Tăriceanu, noul PREŞEDINTE AL SENATULUI

Călin Popescu Tăriceanu a fost ales, luni, în funcţia de preşedinte al Senatului, obţinând 93 de voturi. Cei trei candidaţi anunţaţi în plen au fost Tăriceanu, Marius Obreja şi Dumitru Oprea. Tăriceanu a anunţat, la începutul şedinţei, că în urma demisiei sale din PNL va activa în continuare ca independent.

Candidatul PNL, Marius Obreja, a obţinut 45 de voturi, iar cel al PDL, Dumitru Oprea, 15 voturi. Alte patru voturi au fost anulate. Votul a fost secret, cu buletine.

Noul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a prezentat, luni, în plen, obiectivele pe care le va urmări la şefia Senatului, precizând că va încerca să fie un preşedinte corect, echilibrat şi echidistant, dar şi implicat, care nu va asista pasiv la ceea ce se întâmplă în societate.

Voi încerca să fiu un preşedinte corect, echilibrat şi echidistant, implicat. Nu voi asista pasiv la ce se întâmplă în societate şi în politică", a spus Tăriceanu, adăugând că rolul Senatului nu trebuie să fie doar legislativ, ci să aibă şi rol de dezbatere şi de garant al democraţiei şi statului de drept.

"Vreau să ajungem să trăim într-o ţară normală, care nu mai este divizată şi măcinată de conflicte, aşa cum s-a întâmplat în ultima perioadă. Trebuie să avem şi curajul şi dorinţa de a colabora pe anumite teme majore", a mai declarat noul preşedinte al Senatului.

Liderul grupului PDL din Senat, Dumitru Oprea, a declarat, luni, în plen, că senatorul Călin Popescu Tăriceanu a fost propus de un grup "ilegitim" la preşedinţia acestui for legislativ, potrivit Regulamentului.

"Astăzi aţi fost propus de un grup ilegitim, pentru că articolul 16 din Regulamentul Senatului spune foarte clar: un grup parlamentar poate fi constituit şi va funcţiona numai dacă cuprinde cel puţin 7 senatori care au fot aleşi pe listele acelui partid. Dumneavoastră, în PC, nu aveţi decât 6 oameni, al şaptelea nici măcar în alianţă nu a funcţionat, fiind la PPDD. Deci eliminaţi un grup care v-a propus, altfel, nu contestăm rezultatul final al votului, dar procedural, este incorect", a declarat Dumitru Oprea în plen, după anunţarea rezultatului votului pentru şefia Senatului.

Senatorul PNL Crin Antonescu a spus, luni, în plen, înainte de votul pentru alegerea unui nou preşedinte al Senatului, că le mulţumesşte colegilor pentru colaborare şi că demisia sa de la şefia acestei Camere nu a fost de conjunctură şi nici luată sub imperiul unor emoţii.

Preşedintele PNL a arătat că, în condiţiile în care şi-a anunţat demisia în plenul reunit, doreşte să facă o declaraţie şi în plenul Senatului şi a arătat că a fost onorat să fie preşedintele Senatului României.

"Demisia mea din funcţia de preşedinte al Senatului nu a fost o decizie de conjunctură, nici o decizie luată sub imperiul unor emoţii, aşa cum se străduiesc diverşi colegi de eşichier politic să spună. A fost un răspuns clar şi limpede, la o situaţie clară şi limpede", a declarat Antonescu.

Liderul PNL a mai spus că decizia pe care a luat-o a fost întemeiată şi consideră şi azi că era "firesc" să o ia, aşa cum înţelege "regulile jocului politic".

Crin Antonescu a mulţumit membrilor Biroului Permanent pentru colaborare şi tuturor senatorilor pentru activitatea pe care a avut-o ca preşedinte al Senatului. "Sper din tot sufletul că am fost un preşedinte corect şi demn al acestei instituţii fundamentale", a mai spus Crin Antonescu.

 

 

 

 

 

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready