Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
23:33    |    21/07/2014

Băsescu: Aplicarea cu mănuși a sancțiunilor din etapa a treia pentru Rusia este o eroare

Președintele Traian Băsescu a declarat luni că sancțiuni economice aspre împotriva Federației Ruse trebuiau introduse de multă vreme și a susținut că este timpul ca Europa să pună pe primul plan siguranța cetățenilor ei.

"Problema este: care este responsabilitatea Uniunii Europene? Putea să facă UE mai mult decât a făcut până acum? Iar răspunsul meu categoric este da. Sancțiunile trebuiau introduse de multă vreme, sancțiuni aspre, economice, care să descurajeze lejeritatea cu care Federația Rusă alimentează conflicul generat de teroriști în estul Ucrainei", a spus șeful statului la Palatul Cotroceni.

El a precizat că întotdeauna au existat argumente de genul o țară are investiții mari, o altă țară are de livrat echipamente sofisticate, altă țară este dependentă de gaze, iar altele au spus că este bine să fii bine și cu UE și cu Federația Rusă și să aibă o poziție moale.

"Cu certitudine argumentele economice sunt destul de importante, dar în UE vorbim despre valori. Orice politician european vă va vorbi despre valori și aș vrea să știu care este cea mai mare valoare a UE? Nu cumva cea mai mare valoare a UE este cetățeanul european? Nu cumva cea mai mare valoare a UE este siguranța cetățeanului european? Sigur că avem și valori economice, sigur că prosperitatea europenilor și bunăstarea se asigură din relații comerciale, dar s-a ajuns la un punct în care am avut de optat între siguranța cetățenilor și interesele economice. Este timpul ca Europa să pună pe primul plan situația cetățenilor ei, siguranța cetățenilor", a afirmat șeful statului.

Băsescu a subliniat că au murit 192 de cetățeni europeni.

"Eu, personal, nu consider că viața lor este mai prețioasă decât viața amărâților de ucraineni care mor în est, dar acum suntem în fața unei realități, fiindcă nu l-am descurajat la timp pe Putin, pentru că în estul Europei se desfășoară un conflict alimentat de Federația Rusă politic și cu echipamente militare, luni după-amiază au murit 192 de cetățeni olandezi. Oare noi, în Consiliu, dacă eram fermi și vorbind despre valori puneam valoarea omului deasupra la orice, nu am fi putut lua măsurile de descurajare în timp util? Și vin la partea a doua: astăzi este Ucraina, se ajunge la frontiera balticilor, a Poloniei, a României. Nu cumva avem riscul să fie mai importante comandamentele economice decât solidaritatea cu statele din flancul estic? Cred că Europa trebuie să vină în practică la valorile ei reale, plecând de la valoarea cea mai importantă — oamenii, siguranța oamenilor, iar Federația Rusă trebuie tratată prin această prismă, chiar dacă avem pierderi economice consistente. Nu vor fi mai mari decât ale Federației Ruse", a susținut șeful statului.

În opinia sa, a aplica cu "mănuși" măsurile din etapa a treia de sancțiuni pentru Federația Rusă este o eroare.

"Cu cât întârziem mai mult, cu atât vom plăti mai scump neluarea la vreme a măsurilor de stopare a entuziasmului d-lui Putin de a recuceri imperiul fostei Uniuni Sovietice", a apreciat președintele Băsescu.

AGERPRES

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready