Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
19:14    |    28/07/2014

Maior (SRI): Rusia duce o politică de tip neoimperial, care ne împinge încet-încet spre un neo-Război Rece

Directorul SRI, George Maior, a declarat luni că Rusia duce "o politică de tip neoimperial" care ne împinge încet-încet spre un "neo-Război Rece".

"Rusia duce o politică de tip neoimperial care ne împinge încet-încet spre un neo-Război Rece, cum l-am definit noi, diferit de cel anterior, într-adevăr, mult mai subtil, mult mai complicat din punct de vedere al viziunilor diferite asupra lumii. Începe să se propage, venind dinspre Rusia, o interpretare diferită asupra dreptului internațional și a fundamentelor pe care stă securitatea internațională actuală în raport cu ceea ce gândim noi despre dreptul internațional, Europa, zona transatlantică.

Anexarea unui teritoriu nu cred că face parte, chiar sub o interpretare forțată și falsă a dreptului la autodeterminare, nu face parte din dreptul internațional al secolului 21, de aici, două viziuni diferite care creează o tensiune între cele două părți care se manifestă deja și din punct de vedere al unor acțiuni asimetrice, vedeți, de tip militar, avioane doborâte, sub umbra unui stat, prin acțiuni pe care le putem defini teroriste, tentative de acțiuni asimetrice în domeniul cibernetic, în domeniul economic, în domeniul informațiilor, între două părți.

Este un fel de neo-Război Rece, cu actori schimbați, noi suntem de data asta de partea bună a lucrurilor și a istoriei", a spus Maior într-un interviu pentru Adevărul.ro.

El a adăugat că este lipsit de realism să ne gândim în asemenea momente la posibilitatea redeschiderii unor punți între Rusia și lumea internațională.

"Poate când Rusia își va revizui politica aceasta extrem de agresivă și expansivă, atunci se mai pot discuta și asemenea formule. Din păcate, părerea mea personală este că Rusia greșește din punct de vedere chiar al forței sale externe că procedează în așa fel, s-ar putea spune că cucerirea rapidă a unui teritoriu este un element de forță și toată lumea poate aprecia așa lucrurile, în schimb, este o pierdere, într-o zi sau două sau trei ai reușit anexarea Crimeii, dar ai pierdut foarte multă putere de legitimitate și putere soft a statului acumulată destul de interesant de Rusia. Acest lucru va costa Rusia în plan internațional iar Putin cred că își va da seama de acest lucru", a afirmat Maior.

AGERPRES

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready