Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
01:13    |    15/11/2014

PROTESTE ÎN TOATĂ ŢARA cu două zile înainte de alegerile prezidenţiale: "Klaus, Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse!"

PROTESTE ÎN TOATĂ ŢARA cu două zile înainte de alegerile prezidenţiale. 10.000 de oameni au manifestat la Cluj, 2.000 în Bucureşti. Protestatarii au scandat "Plagiatorul ne fură viitorul" şi "Klaus, Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse!"

Manifestaţia de vineri seară din Capitală, la care aproximativ două mii de oameni au cerut vot corect în turul 2 al prezidenţialelor, dar au şi scandat contra premierului Victor Ponta şi a PSD, s-a încheiat în jurul orei 22.15, fără să fie înregistrate incidente.

Participanţii au început să plece după ultimul popas al manifestaţiei, făcut la sediul PSD din Şoseaua Kiseleff, deşi se anunţase că o parte a lor urmau să se întoarcă în Piaţa Universităţii. Manifestanţii, în majoritate tineri, s-au adunat, începând cu ora 18.00, în Piaţa Universităţii, pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional. Iniţial, în piaţă au fost circa 300 de persoane, numărul acestora crescând apoi la peste 500.

Cei veniţi la Universitate au scandat mesaje pentru un vot corect duminică, dar şi contra premierului: "Plagiatorul ne fură viitorul" şi "Klaus, Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse!".

La manifestaţie au fost aduse şi jucării cu Mickey Mouse, încadrate în bare de fier dispuse în formă de X.

Participanţii au scandat şi "Azi plagiator, mâine dictator", "Victor Ponta, nici nu ştii cât de mic începi să fii", "După turul doi, Victor Ponta la gunoi", "Jos, jos, jos, Ponta eşti un mincinos!", "Ponta nesimţit, pe români i-a umilit", "Păcat, păcat, de sângele vărsat!", "Noi votăm, nu pontăm", "DNA curăţă politica" şi "Secţii de votare peste hotare".

O parte a scandărilor s-a regăsit pe pancarte aduse, alături de steaguri tricolore, la manifestaţie.

Unul dintre participanţi a declarat, pentru Mediafax, că a venit în Piaţa Universităţii pentru că nu-şi doreşte un preşedinte "care îl minte pe cel ce l-a ales şi care şi-a plagiat lucrarea de doctorat".

La rândul ei, o studentă a spus că nu este bine ca puterea absolută a ţării să ajungă la un singur partid, respectiv la PSD. Ea a adăugat că, în opinia sa, PSD este partidul "care a furat cel mai mult în această ţară şi care acoperă cei mai mulţi infractori".

În jurul orei 19.50, manifestanţii au plecat din faţa Teatrului Naţional spre sediul Guvernului, pe trotuar, dar şi pe prima bandă de circulaţie. Pe traseu, numărul lor a crescut continuu, în Piaţa Victoriei adunându-se, în jurul orei 21.00, circa 2.000 de oameni.

La Guvern, s-a scandat, printre altele, "Noi votăm, nu pontăm", "Ponta, la gunoi, după turul doi", "Diaspora vrea, dar nu poate vota" şi "Cine nu sare, nu vrea schimbare".

Din Piaţa Victoriei, manifestanţii s-au dus la sediul PSD din Şoseaua Kiseleff, unde au huiduit, au fluierat şi au scandat, printre altele, "Hoţii!" şi "DNA!".

Circulaţia rutieră pe Şoseaua Kiseleff a fost blocată pe toate benzile timp de aproape o oră.

Pe toată durata protestului, participanţii au fost încadraţi de jandarmi şi nu s-au înregistrat incidente.

Manifestaţii similare au loc, sâmbătă seară, în mai multe oraşe din ţară. Mobilizarea pentru acestea s-a făcut în special prin intermediul reţelelor de socializare.

Mii de oameni au ieşit în stradă şi la sfârşitul săptămânii trecute, când şi diaspora a organizat proteste la Londra, Paris, Madrid, Viena, Berlin şi Dublin, cerând Guvernului României fluidizarea procesului de vot.

Românii din străinătate au ieşit, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, din 2 noiembrie, în număr record la vot, însă în mai multe capitale europene cozile au fost uriaşe, iar oamenii au protestat faţă de închiderea porţilor în faţa celor care nu au mai putut vota.

Mitingul anti-Ponta de la Cluj-Napoca

Mitingul de la Cluj-Napoca, la care au participat peste 10.000 de persoane s-a încheiat fără incidente, după aproximativ patru ore, timp în care manifestanţii au mers în marş prin oraş şi au scandat împotriva premierului Victor Ponta.

Mitingul s-a încheiat în jurul orei 21.30, în faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Piaţa Lucian Blaga, unde la finalul manifestaţiei traficul rutier a fost blocat în totalitate, timp de aproximativ 15 minute.

Participanţii la miting s-au adunat, vineri seară, începând cu ora 18.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având bannere cu mesaje precum "Ponta, nu uita, că Ardealul nu te vrea", "Victoraş, eşti pe făraş", "Iohannis preşedinte, neamţul nu ne minte", "Guvernul trădării a pus capăt răbdării", "Nu alegem între candidaţi, ci între două lumi", "România nu uita, votul este arma ta".

Oamenii au scandat "Jos Ponta, jos/Că eşti un mincinos", "Solidaritate", "Ponta nu uita, Cluj-Napoca nu te vrea", "În turul doi, Ponta la gunoi", "Uniţi salvăm toată România", "Afară, afară, cu PSD din ţară", "Jos plagiatorul", "Vor să voteze, lăsaţi-i să voteze", "Ponta nu uita, nu ne dăm pe mâna ta",  "Nu vă fie frică, Victor Ponta pică".

Cornel Vâlcu, unul dintre organizatorii manifestaţiei, a spus că scopul mitingului este multiplu şi se referă în primul rând la ceea ce li s-a întâmplat românilor din diaspora în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

"Mulţi români nu au putut să voteze în diaspora şi există riscul să se întâmple din nou în turul al doilea. Nu ne-au convins măsurile lui Ponta pentru turul al doilea. Protestul este unul al societăţii civile, în care ne spunem nemulţumirile", a afirmat Vâlcu.

Acesta a citit "Declaraţia de la Cluj", în şapte puncte, în care se cere viitorului preşedinte al României şi întregii clase politice să îşi asume reforma clasei politice, respectarea separării puterilor în stat şi limitarea imunităţii demnitarilor exclusiv la declaraţii politice, alocarea a 6% din PIB pentru sănătate şi a 6% pentru educaţie, oprirea defrişărilor ilegale, încetarea oricărui discurs separatist şi care instigă pe criterii rasiale şi de clasă.

"Aici sau peste hotare suntem cu toţii cetăţeni ai României, proiectul de ţară este al nostru, rămânem solidari şi atenţi la comportamentul clasei politice şi al decidenţilor. La 25 de ani de la revoluţia română reafirmăm valorile acesteia şi avertizăm că nu mai tolerăm nicio trădare a intereselor noastre legitime", se mai arată în "Declaraţia de la Cluj".

Din Piaţa Unirii, protestatarii au plecat în marş pe Bulevardul Eroilor, iar apoi au mers pe traseul Calea Dorobanţilor, Piaţa Mărăşti, Strada Fabricii, Strada Bucureşti, Bulevardul 21 Decembreie 1989, Strada Memorandumului şi Piaţa Lucian Blaga, îngreunând circulaţia rutieră. Pe traseu s-au alăturat din ce în ce mai mulţi oameni, astfel că numărul manifestanţilor a ajuns la peste 10.000. Printre participanţi s-au numărat şi câţiva membri ai PDL şi PNL Cluj.

Timişoara: Peste 1.000 de persoane, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora

Peste 1.000 de persoane participă, vineri seară, la Timişoara, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale, manifestare la care s-au scandat şi lozinci împotriva premierului Victor Ponta, transmite corespondentul Mediafax.

Oamenii au început să se adune începând cu ora 18.00, în Piaţa Victoriei, având steaguri tricolore, dar şi ale regiunilor istorice ale României, precum şi pancarte cu mesaje inscripţionate precum: "Alături de românii din diaspora", "Votaţi cu capul, nu cu stomacul", "Yes la vot".

De asemenea, ei au scandat lozinci, inclusiv împotriva premierului Victor Ponta: "Jos Ponta", "Vreau o ţară ca afară", "Hai să-i ardem la vot", "Timişoara". "Jos comunismul" şi "Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara".

Pe scările din faţa Operei a fost improvizată o mică scenă, unde au fost cântate mai multe melodii, urmate de discursuri ale organizatorilor care îndemnau participanţii să meargă la vot.

Printre protestatari s-au numărat foarte mulţi tineri, dar şi părinţi cu copii.

Mitingul este autorizat până la ora 20.00, fiind supravegheat de jandarmi.

Şi la Târgu Mureş a avut loc, vineri seară, un miting anti-Ponta, la care au participat în jur de o sută de persoane. Oamenii s-au adunat la ceasul floral din centrul oraşului şi, timp de o oră, au scandat lozinci împotriva premierului Victor Ponta: "Comunismul n-a murit, Victor Ponta l-a trezit", "Mai bine cu sasul decât cu borfaşul" şi "Ponta, nu uita, eşti mai rău ca Ebola".

Ei au afişat şi bannere inscripţionate cu mesaje precum: "În turul doi ne luăm ţara înapoi", "Solidari cu diaspora", "Vrem o schimbare, faceţi secţii de votare", "Votăm, dar nu Pontăm", "Nu votezi, nu contezi", "Noi alegem bine, Iohannis suntem cu tine", "Nu Ponta", "România te iubesc, de aceea eu votez" şi "Nu vrem să plângem democraţie".

Arad: Aproximativ 1.000 de persoane, la un miting pentru alegeri libere şi anti-Ponta

Circa 1.000 de manifestanţi s-au adunat la ora 17.00, în faţa Casei Sindicatelor din centrul oraşului, iar o oră mai târziu au pornit în marş pe Bulevardul Revoluţiei, prin faţa Primăriei şi a Teatrului de Stat.

Oamenii au intonat imnul României, iar pe traseu au scandat lozinci atât pentru organizarea de alegeri libere, cât şi împotriva premierului Victor Ponta: "Veniţi cu noi în turul doi", "Dacă vă pasă, nu staţi în casă", "Vrem alegeri libere", "Jos Ponta, Aradul nu te vrea".

De asemenea, protestatarii au purtat pancarte inscripţionate cu mesaje, precum: "Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse", "Guvernul nesimţit, pe români i-a umilit", "Jos PSD, jos Ponta", "Veniţi cu noi să fim eroi în turul doi".

Mai multe persoane au adus vuvuzele cu care fac zgomot în timpul marşului, iar alţi participanţi flutură steagurile României. Printre cei aproximativ 1.000 de manifestanţi se numără şi părinţi tineri cu bebeluşi în cărucioare, dar şi numeroşi studenţi şi pensionari.

Unul dintre organizatorii manifestării de la Arad, Vlad Botoş, a declarat corespondentului MEDIAFAX că prin acest protest se cere Guvernului organizarea de alegeri libere, atât în ţară, cât şi în diaspora.

"Articolul 36 din Constituţie garantează dreptul la vot oricărui cetăţean român, dar cu toate acestea sora mea care este în Munchen a stat cinci ore la coadă şi nu a reuşit să voteze în primul tur, iar cumnata mea a stat şapte ore la Paris fără succes. Vrem ca acest protest să nu fie unul politizat, ci să fie un semnal de schimbare pentru întreaga clasă politică", a declarat tânărul.

Manifestarea este organizată de Asociaţia A.R.A.D., fiind autorizată până la ora 21.00 şi supravegheată de jandarmi.


 




 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready