Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
17:15    |    25/11/2014

Ponta: Regret faptul că nu toţi au putut vota în diaspora, am plătit preţul politic

Premierul Victor Ponta a declarat, în dezbaterea din plenul Camerei, că regretă că cetăţeni din diaspora nu au putut vota, a plătit preţul politic şi a făcut apel la partide să adopte cadrul legislativ necesar: votul electronic şi desemnarea unei instituţii nepolitice pentru organizarea votului.

“Multumesc tuturor care au votat din diaspora, indiferent pentru care candidat. Vreau să spun încă o dată că regret faptul că nu toţi au putut vota, că am plătit preţul politic, dar îmi permit să atrag atenţia că cei care au votat în diaspora nu ştiu dacă au venit, sigur au votat cu candidatul Klaus Iohannis majoritatea, mai puţin cu mine, dar nu cred că au venit neapărat de dragul unor partide politice care vorbesc în numele diaspora”, a spus Ponta.

El a arătat că partidele politice trebuie să adopte legislaţia necesară pentru participarea la vot, arătând că votul electronic este soluţia tehnologică care trebui decisă.

“Cred că este de datoria celor reprezentanţi în Parlament, tuturor grupurilor politice, să adopte aceste măsuri legislative, unu - crearea cadrului de vot modern, de participare la vot şi doi - atribuţii pentru o instituţie nepolitică care să organizeze votul astfel încât următoarele alegeri să aibă alte teme politice”, a adăugat Ponta.

"Este foarte clar că Legea 370 trebuie modificată și dvs., reprezentanții Parlamentului României, sunteți cei îndrituiți prin Constituție să faceți acest lucru", a spus premierul.

El a arătat că la scrutinul prezidențial din 2009 au fost organizate în străinătate 294 de secții de votare, unde s-au prezentat la vot 147.000 de cetățeni români. În 2014, în exact același număr de secții de votare, în primul tur au votat 161.000 de cetățeni români din străinătate, iar în turul 2 — 378.811, deci un număr de trei ori mai mare decât în 2009.

"Acest lucru a fost posibil în baza prevederilor legale, prin măsurile pe care BEC, Biroul Electoral din diaspora și Ministerul de Externe le-au luat legat de mărirea la maxim a numărului de cabine și de ștampile, declarația pe propria răspundere, care putea fi descărcată online și completată în avans, asigurarea de către MAE a personalului de sprijin la misiuni în afara secțiilor de votare și dublarea personalului care să asigure buna desfășurare a votului. Birourile secțiilor de vot din Europa și Statele Unite au fost completate până la un număr maxim de șapte membri cu personal al MAE.

Cu toate acestea, au existat și la primul tur și la turul doi cetățeni români care au așteptat foarte mult sau care nu au putut vota. Acest lucru este evident ca fiind inacceptabil. Mi-am cerut scuze, am plătit prețul politic pentru asta, și e un preț meritat", a afirmat premierul Ponta.

În același timp, el a precizat că până la data de 2 noiembrie cel puțin din partea candidaților și a partidelor politice nu a existat o discuție legată de modul de organizare a scrutinului, acest lucru fiind adus în atenție după această dată, "când a apărut problema".

"Cred că se impune foarte clar să realizăm situația actuală a numărului din ce în ce mai mare a românilor care trăiesc sau care se află în mod temporar în afara granițelor țării și logistica necesară pentru ca exprimarea votului acestora în condiții chiar și greu de prevăzut, de la 140.00 în 2009 la 380.000 în 2014, cu siguranță chiar mai mulți la următoarele momente electorale, în așa fel încât să putem lua măsuri care să poată fi aplicate, nu intre două tururi de scrutin, ci cu anticipație.

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready