Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
23:07    |    27/11/2014

Leancă: Moldova nu intenţionează să adere la NATO şi îndeamnă să-i fie respectată neutralitatea

Republica Moldova nu intenţionează să adere la NATO şi îşi îndeamnă partenerii să-i respecte statutul de ţară "nealiniată", a declarat premierul Iurie Leancă, înainte de alegerile parlamentare de duminică, pentru agenţia rusă de presă RIA Novosti.

"Mă pronunţ în mod clar pentru neutralitatea ţării. Nu vom adera la NATO şi vrem ca toţi partenerii noştri, atât din Vest, cât şi din Est, să ne respecte statutul neutru", a declarat Leancă într-un interviu pentru agenţia de stat, citată de site-ul Sputnik.

Scopul autorităţilor moldovene este să transforme fosta republică sovietică într-un stat bazat pe "valori moderne" ca respectarea drepturilor omului, statul de drept şi economia de piaţă, a subliniat şeful Guvernului de la Chişinău.

"Asta înseamnă că în (Republica) Moldova nu trebuie să existe o prezenţă militară mai mare (decât în prezent). Noi suntem pentru neutralitate. Chiar şi în contextul realităţilor din prezent noi putem să dovedim că acest lucru a fost în favoarea societăţii", a adăugat el.

"Neutralitatea permanentă" a ţării este prevăzută de Constituţia din 1994, care interzice staţionarea unor trupe străine pe teritoriul moldovean.

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready