Paris
London
New York
Tuesday, 16 April, 2024
Last Update 20:20
23:59    |    02/03/2015

Eduard Hellvig, validat de Parlament în funcția de director SRI

Plenul Camerei Deputaților și Senatului l-a validat luni, cu 498 de voturi 'pentru' și 15 'împotrivă' pe Eduard Hellvig pentru funcția de director al SRI. Votul a fost secret cu buletine de vot. Eduard Hellvig, a declarat că partenerii strategici ai SRI rămân SUA și, "evident", țările Clubului de la Berna.

"Din punct de vedere al activității Serviciului Român de Informații, partenerul strategic al SRI rămâne SUA și, evident, țările Clubului de la Berna. Fac această precizare pentru că am văzut foarte multe interpretări. Nimeni nu are intenția de a muta parteneriatul strategic între SRI și SUA și cred că este spre beneficiul SRI de a păstra acest parteneriat strategic", a afirmat Hellvig la Parlament, după ce a fost validat de plen să preia conducerea Serviciului.

Hellvig a răspuns astfel unei întrebări referitoare la postarea sa recentă de pe blogul personal, conform căreia la capitolul colaborări a menționat o nouă axă, de care este legat și Berlinul.

Eduard Hellvig a fost votat, luni, de plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, la şefia Serviciului Român de Informaţii (SRI), cu 498 de voturi ”pentru” şi 15 voturi ”împotrivă”, din totalul de 513 parlamentari care şi-au exprimat votul. Comisia de control al activităţii SRI a avizat, săptămâna trecută, favorabil nominalizarea acestuia la şefia Serviciului, la propunerea preşedintelui Klaus Iohannis, fiind înregistrate 7 voturi "pentru" şi unul "împotrivă".

Eduard Hellvig a fost europarlamentar şi vicepreşedinte PNL, deputat şi ministru în Guvernul Ponta, de unde s-a retras după ce a fost acuzat de incompatibilitate. Este considerat un apropiat al preşedintelui Iohannis încă dinaintea campaniei electorale din 2014.

Potrivit declaraţiei de avere, Hellvig deţine cotă parte de 50% din două terenuri intravilane, în Voluntari (Ilfov) şi în Bihor, cumpărate în 2005, respectiv 2008, acestea având suprafeţe de 401, respectiv 665 de metri pătraţi. El menţionează în ultima declaraţie de avere din iunie 2014 că are două case de locuit, tot în Voluntari (Ilfov) şi în Bihor, în suprafaţă de 143, respectiv 210 metri pătraţi.

Hellvig mai are un autoturism Skoda fabricat în 2010, conturi bancare cu o valoare însumată de aproximativ 38.000 de lei şi 97.000 euro, la acesta din urmă fiind menţionat că suma cuprinde intrări din salariu, diurne, transport, cheltuieli generale la Parlamantul European.

El menţionează, de asemenea, o datorie către BRD, scadentă în 2035, cu o valoare de 28.568 de euro, precum şi către Viorel Dumitras, scadentă în 2031, în valoare de 145.000 de euro. Eduard Hellvig mai trece în declaraţia de avere deconturi de la Parlamentul European în valoare de aproximativ 46.000 de euro.

Veniturile sale din 2013 s-au ridicat la 65.403 lei, bani obţinuţi ca vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi 31.031 euro, obţinuţi ca eurodeputat. Totodată, soţia sa a obţinut în calitate de director medical venituri de 149.460 de lei.

Ponta: Eu am fost primul care a votat pentru

Premierul Victor Ponta i-a urat luni noului director al Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, un mandat cât mai eficient la conducerea acestei instituții.

"Eu am fost primul care a votat pentru. Colegii mei din PSD au spus că vor vota și au votat și acum nu pot decât să-i urez un mandat cât mai eficient la conducerea serviciului domnului Hellvig", a spus Ponta, aflat la o acțiune organizată de Ambasada Italiei. 

Tăriceanu: Hellvig nu are o experiență relevantă

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a susținut că "o problemă majoră" în ceea ce privește numirea lui Eduard Hellvig în funcția de director al SRI este faptul că acesta nu are o "experiență relevantă" în domeniul securității naționale.

"Este o problemă majoră faptul că domnul Hellvig nu are o experiență relevantă și nu este o personalitate cu autoritate recunoscută pe zona de securitate națională", a declarat Tăriceanu în ședința plenului reunit de luni.

Tăriceanu a adăugat că nu pune la îndoială buna intenție a lui Eduard Hellvig și că își dorește ca mandatul acestuia să fie "unul de succes" și Eduard Hellvig să nu îi confirme "dubiile".

Maior: Îl voi sprijini pe Hellvig

Nominalizarea lui Eduard Hellvig la conducerea SRI, care urmează să fie votată cu siguranță luni de către Parlament, poate fi una oportună, în contextul în care acesta a părut întotdeauna atașat conceptual valorilor euro-atlantice, a declarat pentru Agerpres George Maior, fost director al SRI.

''Îl cunosc de mult timp pe Eduard Hellvig și știu că acesta apreciază parteneriatele strategice cu SUA, Marea Britanie, Germania și Franța, precum și apartenența profundă a României, inclusiv prin structurile de informații, la NATO și Uniunea Europeană. Cred că va realiza repede că vechile idei de axe politico-strategice sunt desuete, ca element de referință în acest context euro-atlantic. Domnul Hellvig ar trebui să continue pe linie de informații aceste parteneriate cu o valoare operațională importantă pentru securitatea României — cea mai semnificativă modalitate prin care pot fi promovate interesele de securitate ale României într-un context internațional și regional complex și din ce în ce mai tensionat'', a spus Maior.

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready