Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
22:46    |    30/06/2015

Iohannis, in FT: Este inacceptabil pentru o țară europeană să aibă un prim-ministru acuzat de fapte ilegale

Președintele Klaus Iohannis a reafirmat într-un interviu acordat Financial Times susținerea pentru lupta împotriva corupției și consideră că Victor Ponta ar trebui să demisioneze din funcție deoarece este inacceptabil ca o țară europeană să aibă un prim-ministru acuzat de fapte ilegale.

"Cel mai bun lucru ar fi să demisioneze. Dacă este nevinovat, așa cum pretinde, atunci nu este nicio problemă... dar este inacceptabil pentru o țară europeană să aibă un prim-ministru acuzat de fapte ilegale de către procurori", a spus Iohannis în interviul publicat marți de Financial Times.

Campania anticorupție a intrat acum în ceea ce Iohannis numește 'o fază urâtă', iar procurorii și-au îndreptat atenția asupra premierului Ponta. Acesta este suspectat de fraudă și de conflict de interese prin numirea senatorului Dan Șova într-o funcție guvernamentală, notează publicația citată.

Prim-ministrul respinge acuzațiile și a câștigat lejer un vot de încredere în parlament la o săptămână după ce acuzațiile la adresa sa au fost făcute publice. De atunci el a plecat pentru o lună de zile la tratament în Istanbul din cauza unei răni pe care a suferit-o la genunchi. Însă, Iohannis insistă că Ponta ar trebui să demisioneze, scrie FT. Între timp, Iohannis l-a numit pe vicepremierul Gabriel Oprea ca premier interimar, în așteptarea întoarcerii lui Ponta din Turcia.

Președintele Ionannis a reafirmat dorința sa de a curăța clasa politică. 'Mulți așteaptă schimbări rapide, care desigur că nu se vor întâmpla imediat', a spus el. 'Dar prin exprimarea opiniilor, prin a spune lucrurilor pe nume, prin atragerea atenției asupra unor aspecte — toate acestea mișcă lucrurile, dar într-un ritm lent', a adăugat Iohannis.

Pentru 93 la sută dintre românii care consideră corupția endemică în rândurile elitei politice post comuniste, Iohannis reprezintă noua față a unei Românii deschise către Occident. Cele mai importante intervenții ale lui Iohannis au fost susținerea DNA și presiunea pe care a pus-o pe parlamentari să respingă inițiativa legislativă privind amnistia politicienilor urmăriți în justiție, scrie FT.

Procurorii DNA au înregistrat anul trecut peste 1.000 de condamnări și au pus sub urmărire alți 1.100 de suspecți. Peste 90 la sută dintre cei care au fost inculpați au fost și condamnați, o performanță care a fost lăudată de susținători și care i-a deranjat pe criticii președintelui. 'Nu este altă cale, nu poți să lupi împotriva corupției cu mânuși albe', a spus el. 'Va dura atâta timp cât va fi nevoie', a subliniat Iohannis.

Perchezițiile în zorii zilei și arestarea unor personalități din rândul oamenilor de afaceri și din lumea politică sunt evenimente cotidiene ale vieții românești. Potrivit sursei citate, analiștii susțin că în cercurile guvernamentale de la București s-a schimbat situația în aprilie când senatorul Dan Șova, un apropiat al lui Ponta, a fost reținut și pus sub acuzare.

În ceea ce privește politica externă, FT notează că Iohannis este unul dintre cei 27 de lideri ai UE al cărui sprijin trebuie să-l câștige prim-ministrul britanic David Cameron pentru a redefini relația Marii Britanii cu Uniunea. 'Libertatea de mișcare este foarte importantă pentru UE, este unul din principiile care stă la baza Uniunii', a spus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis reafirmă și angajamentul României de a susține sancțiunile UE împotriva Rusiei și a aprobat prezența sporită a NATO în România. 'Este o importantă asigurare pentru România ca țară care se află chiar pe flancul estic [al Alianței]. Pe coasta Mării Negre vedem frecvent cum survolează avioane rusești' a spus Iohannis în interviul acordat Financial Times. AGERPRES

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready