Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
22:26    |    07/06/2017

Grindeanu: România este deplin pregătită pentru începerea negocierilor de aderare la OCDE

 România este deplin pregătită pentru începerea negocierilor de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), pe baza meritelor și rezultatelor economice, a afirmat premierul Sorin Grindeanu, miercuri seară, la sediul OCDE din Paris.

"Guvernul consideră că România este deplin pregătită pentru începerea negocierilor de aderare la OCDE, pe baza meritelor și rezultatelor economice. Suntem optimiști că o decizie în acest sens va fi luată cât mai curând", a declarat Grindeanu.

Șeful Executivului a participat, miercuri seară, la ceremonia de aderare a României și a Argentinei la Agenția pentru Energie Nucleară a OCDE (NEA), care a avut loc în prezența secretarului general al OCDE, José Ángel Gurría, și a directorului general al NEA, William D. Magwood.

În acest context, Grindeanu a precizat că este foarte încântat să accepte în numele României invitația ca țara noastră să devină cel de-al 33-lea membru al Agenției pentru Energie Nucleară.

"Statutul de membru al Agenției pentru Energie Nucleară a OCDE este un pas important pentru sectorul energiei nucleare din România, pentru că asigură accesul la cele mai bune practici, statistici și cercetări, precum și o expertiză valoroasă pe care se vor putea fundamenta deciziile guvernului în acest domeniu. De asemenea, vom fi mai pregătiți pentru a răspunde provocărilor din domeniul energiei și schimbărilor climatice", a mai spus Grindeanu.

În cadrul ceremoniei, José Ángel Gurría a spus că România va contribui la lucrările NEA cu excelentele sale capacități tehnologice și de cercetare.

"Toți membrii vor beneficia de expertiza pe care o aduc România și Argentina în domeniul siguranței nucleare", a afirmat secretarul general al OCDE.

La ceremonie au participat și Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor Publice, Rodin Traicu, președintele Comisiei Naționale de Control al Activității Nucleare (CNCAN), Horia Grama, președintele Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive (ANDR), Radu Puchiu, coordonator național pentru relația cu OCDE, și Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța.

România și Argentina se alătură astfel celor 31 de state membre NEA, țările cu cele mai avansate programe nucleare din lume. Totodată, prin aderare este recunoscut faptul că România dispune de infrastructură și de o industrie națională dezvoltate în domeniul energiei nucleare și că utilizează o tehnologie nucleară sigură, fiind deplin angajată în adoptarea celor mai bune practici în domeniu, conform unui comunicat al Guvernului.

În contextul vizitei de lucru la Paris, premierul Grindeanu a avut miercuri seară și o întrevedere cu secretarul general al OCDE, José Ángel Gurría.

Conform Guvernului, Aderarea României la Agenția pentru Energie Nucleară (NEA) din cadrul OCDE este rezultatul mai multor ani de cooperare, prin participarea specialiștilor români la schimbul de expertiză și bune practici din cadrul comitetelor NEA, pe tema utilizării sustenabile și responsabile a energiei nucleare.

România și-a depus oficial candidatura pentru a dobândi statutul de membru al NEA în octombrie 2016. Programul nuclear al României a fost apoi supus unui proces de evaluare de către secretariatul NEA, efort comun la care au participat ministerele abilitate din România, reprezentați ai industriei nucleare și ai institutelor de cercetare din domeniu, precum și Comitetul interministerial pentru relația României cu OCDE.

Din acest dialog, a rezultat că România îndeplinește standardele statelor cu programe nucleare avansate, membre ale NEA. De asemenea, a reieșit interesul comun pentru consolidarea cooperării României cu NEA în domeniul tehnologiei nucleare, al cercetării, al gestiunii deșeurilor radioactive, al siguranței nucleare.

Prin decizia anunțată de OCDE, România reconfirmă angajamentul său de lungă durată pentru dezvoltarea energiei nucleare și pentru cooperarea internațională. România dispune de infrastructură și o industrie națională dezvoltată în domeniul energiei nucleare și utilizează o tehnologie nucleară sigură (CANDU-6), conform Executivului.

AGERPRES

 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready