Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
20:34    |    05/09/2017

Tudose: Am trimis la Cotroceni propunerea ca Marcel Ciolacu să preia interimar conducerea MApN

Premierul Mihai Tudose a afirmat, marți, că a trimis la Cotroceni propunerea ca vicepremierul Marcel Ciolacu să ocupe interimar postul de ministru al Apărării, după demisia lui Adrian Țuțuianu.

"I-am acceptat demisia. Am vorbit cu domnul președinte Dragnea, am vorbit cu domnul președinte Klaus Iohannis și am trimis actele către Cotroceni cu propunere de interimar — domnul viceprim-ministru Marcel Ciolacu. (...) În acest moment, hârtiile sunt către Cotroceni. Aceasta este propunerea mea, discutată cu domnul președinte Dragnea, fiindcă totuși suntem un Guvern politic, nu suntem tehnocrați. L-am informat și pe domnul președinte al României, pe domnul președinte Klaus Iohannis. Domnia sa așteaptă hârtiile", a declarat Tudose, la România TV.

Întrebat ce i-a spus Klaus Iohannis, Mihai Tudose a răspuns: "A încercat și domnia sa să afle de la mine ce se întâmplă. (...) Și domnia sa știa că lucrurile sunt în regulă și sunt în regulă. Nu putem să venim cu asemenea mesaje pe zona de securitate".

Totodată, chestionat dacă i-a cerut demisia lui Adrian Țuțuianu, șeful Executivului a precizat: "I-am spus că ar fi un gest de onoare".

Premierul a precizat că i-a reproșat lui Țuțuianu "situația" din prezent. "Sunt bani pentru salarii, sunt bani pentru Armată, sunt 2% din buget la Ministerul Apărării și noi toți discutăm despre dacă avem sau nu bani de salarii la Armată", a mai arătat Tudose.

Potrivit șefului Guvernului, nu există nicio problemă la nicio structură a statului cu salariile.

"De unde a ieșit, cum a ieșit, cum a fost rostogolită nu știu, mai ales că este vorba despre o structură de securitate a statului, deci este incredibil acest tip de mesaj. Înțeleg că este și undeva pe site-ul ministerului. (...) Așa ceva este de neacceptat. (...) Trebuia să ia niște măsuri, să iasă domnia sa (Adrian Țuțuianu — n.r.) să explice imediat că nu e adevărat, (...) nu știu ce să le facă celor care au făcut această tâmpenie. Cum să spui că nu sunt bani pentru salarii la Armată? Aflu acum că mai e un alt om foarte deștept care spune că s-ar putea și la Ministerul de Interne să nu fie. Atrag atenția la toată lumea să nu se joace cu așa ceva, la modul cel mai serios", a mai afirmat Tudose.

Adrian Țuțuianu, a anunțat că i-a lăsat premierului Mihai Tudose demisia sa de la conducerea MApN.

"Am lăsat o demisie, urmează ca primul-ministru să o aprecieze", a anunțat marți Țuțuianu, la Antena 3.

El a invocat "proasta comunicare" pe subiectul plății sumelor aferente soldelor/salariilor de la nivelul MApN.

Eu am recunoscut în fața premierului că am greșit și în comunicarea cu domnia sa, pentru că nu l-am informat în timp util de această situație, și în al doilea rând că n-am comunicat în cursul zilei de astăzi cu presa (...) datorită programului, nu din alte motive. (...) I-am spus că, dacă asta e o soluție care repară lucrurile, eu mi-o asum pentru că sunt un om serios. Mi-a spus că această analiză o face domnia sa", a arătat Țuțuianu.

Ministrul Apărării a precizat că a avut, marți, o întâlnire cu șeful Executivului, în care premierul i-a reproșat modul în care a comunicat în privința salariilor și drepturilor personalului din sistemul militar.

"A fost o întâlnire în cadrul căreia eu am precizat premierului care sunt chestiunile tehnice care au condus la această situație. Domnia sa mi-a reproșat lipsa de comunicare și cu dânsul, dar și cu presa", a explicat Țuțuianu.

Potrivit ministrului Apărării, nu există probleme de natură financiară privind plata salariilor din sistemul militar.

"Sunt chestiuni tehnice, care sunt generate de (...) art. 18, alin. 4 din Legea responsabilității fiscal-bugetare. Practic acest text nu ne-a permis să transferăm bani din cheltuielile de personal din trimestrul IV în trimestrul III și să rezolvăm, la data de 15, toate problemele care țin de salarii și alte drepturi ale personalului din sistemul militar. (...) Pe data de 15 septembrie, plătim salariile aferente lunii august, iar norma de hrană despre care vorbim este aferentă lunii septembrie. Toate aceste drepturi vor fi plătite în cadrul lunii septembrie, nu există niciun fel de probleme cu alocările financiare. Chestiunile sunt strict tehnice și cei de la Direcția de specialitate din cadrul ministerului, într-o manieră să spunem funcționărească, au solicitat un anumit comportament fiscal tuturor unităților din subordine", a mai spus ministrul Apărării.

AGERPRES
 
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready