Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
00:26    |    05/12/2013

Au început lucrările la hotelul de gheață de la Bâlea Lac

Un număr de 25 de muncitori lucrează zilnic, la minus zece grade și în zăpadă de 40 de centimetri pentru a termina de Crăciun singurul hotel de gheață din România, aflat la altitudinea de 2.034 de metri în Masivul Făgăraș, la Bâlea Lac (județul Sibiu).

"Deocamdată lucrează 25 de oameni însă o să suplimentăm echipa, ca să terminăm la timp. Dacă condițiile meteorologice vor fi favorabile acestei activități, temperaturi scăzute și ninsori abundente, și nu se vor ivi situații excepționale, noul hotel de gheață va fi gata pentru vizitare în ziua de Crăciun a acestui an. Și primii turiști cazați la Hotel of Ice din acest sezon vor sosi la Bâlea Lac tot la sărbătoarea Crăciunului", a declarat pentru Agerpres, Vasilica Popa, reprezentant al firmei care deține Hotelul de Gheață.

În prima zi de Crăciun, o vizită la Hotelul de Gheață va costa 10 lei pentru adulți și cinci lei pentru copii. Cei care vor să se cazeze de Crăciun în una din cele 12 camere ale Hotelului de Gheață o pot face contra sumei de 400 de lei, pe noapte, pentru o cameră dublă.

Cine dorește intimitate, se poate caza în una din cele trei camere tip iglu, care vor fi construite în zăpadă, lângă Hotelul de Gheață. Lângă hotel se va ridica și o Biserică de Gheață unde se vor oficia cununii și botezuri.

Potrivit reprezentantului firmei respective, de Revelion nu mai sunt locuri disponibile, toate camerele fiind rezervate încă din octombrie de 30 de turiști englezi. "Englezii vin de Revelion, pe 31 decembrie. Totul este ocupat pentru ei. Românii care și-au făcut deja rezervări au preferat lunile ianuarie — februarie", a spus Vasilica Popa.

Clienții de la Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac și din iglu-uri nu sunt foarte pretențioși când vine vorba de condiții. Acești turiști se mulțumesc să doarmă în saci de dormit, pături și blănuri, în paturi de gheață, cu noptiere de gheață, fără lumânări sau corpuri de iluminat care ar putea topi hotelul. Nu există nici uși, nici ferestre. Practic, intrarea și ieșirea din camere se face îndepărtând o simplă perdea, care asigură intimitatea. Este singurul hotel fără toaletă, iar recepția este de fapt un bar de gheață unde se pot servi băuturi tari, în pahare de gheață. Toți cei care înnoptează în iglu sau în hotelul de gheață își încep sejurul cu o declarație pe propria răspundere, în care spun că nu au probleme de sănătate cauzate de frig și că își asumă riscul de a răci în camerele de gheață.

În vecinătatea Hotelului de Gheață există câteva cabane, accesul la baie și toaletă se face non-stop, în una din cabane și la telecabina de la Bâlea Lac.

Cei care vin de obicei să trăiască o experiență extremă în hotelul de gheață de la Bâlea preferă să se încălzească cu mâncăruri fierbinți și țuică tradițională românească. Hotelul de Gheață are un restaurant de gheață și un bar de gheață, unde se poate servi masa.

Accesul la Hotelul de Gheață se poate face doar cu telecabina, costul unui drum dus-întors fiind de 50 de lei de persoană. În perioada în care hotelul funcționează, de obicei, afară este un strat de zăpadă de cel puțin un metru jumătate și risc de producere de avalanșe pe versanții care se pot zări de la ieșirea din hotel.

Situată la 60 de kilometri distanță de municipiul Sibiu, zona turistică Bâlea este destul de greu accesibilă, nefiind nici măcar o cursă regulată de autobuz. Majoritatea turiștilor ajung aici cu mașinile personale sau în grupuri organizate cu autocarul, pe DN1, iar pe urmă pe DN7. Din cauză că DN7 Transfăgărășanul este închis pe durata iernii, toți turiștii sunt obligați să urce cu telecabina la construcțiile de gheață și cabane.

 

Sursa: AGERPRES

 
Banner
Banner
Banner
 
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready