Paris
London
New York
Saturday, 20 April, 2024
Last Update 20:20
15:33    |    29/08/2014

Ucraina vrea arme, nu și trupe, din partea NATO

Ucraina și-ar dori să primească arme de la NATO, însă nu așteaptă de la Alianță să trimită trupe care să lupte cu separatiștii proruși alături de armata sa, a afirmat vineri ambasadorul său la blocul militar, transmite AFP.

"Avem nevoie de ajutor suplimentar, inclusiv militar. Este clar că NATO nu poate să ne ajute cu trupe, și nu așteptăm acest lucru (...)", a declarat Igor Dolhov, șeful delegației ucrainene la NATO, după o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina.

"Nu luăm în considerare acest lucru ca opțiune pentru moment", a adăugat el. "Putem să ne asigurăm propria protecție, însă avem nevoie de ajutor" de la Aliați "pentru a opri agresiunea" Rusiei și "pentru a-i cere președintelui (Vladimir) Putin să facă pace".

Statele membre ale NATO nu au furnizat, 'din păcate', arme Ucrainei, și-a exprimat regretul Dolhov. "Vrem arme", a insistat el.

La Summitul NATO de la 4 și 5 septembrie din Țara Galilor, crearea a patru fonduri de susținere ar urma să fie decisă în timpul unei reuniuni la care președintele ucrainean Petro Poroșenko va fi prezent. Dolhov și-a exprimat speranța că reuniunea va oferi "rezultate practice". "În ceea ce privește logistica, nu avem nevoie doar de consiliere, ci și de lucruri concrete cum ar fi, spre exemplu, calculatoare", a spus el.

Cele 28 de state membre ale NATO s-au reunit de urgență vineri dimineață în legătură cu situația din Ucraina. Alianța Nord-Atlantică a evaluat joi la "peste 1.000" numărul soldaților ruși care luptă în estul Ucrainei alături de separatiști și la 20.000 numărul celor masați de-a lungul frontierei.

Ambasadorii s-au reunit apoi cu omologul lor ucrainean, la puțin timp după anunțul premierului ucrainean Arseni Iațeniuk privind un proiect de lege destinat să anuleze statutul de nonapartenență a Ucrainei la blocuri internaționale și să revină pe calea aderării la NATO.

AGERPRES

 

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready