Paris
London
New York
Friday, 19 April, 2024
Last Update 20:20
16:20    |    30/08/2014

UE face apel la Rusia să înceteze "agresiunea" împotriva Ucrainei. Barroso avertizează cu privire la un "punct fără întoarcere"

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat sâmbătă cu privire la un "punct fără întoarcere" în conflictul ucrainean, exprimându-şi speranţa că liderii europeni sunt pregătiţi să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, relatează AFP.

"Suntem într-o situaţie foarte dramatică", a declarat Barroso, la finalul unei întrevederi cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. "Am putea să ne regăsim într-o situaţie în care să ajungem într-un punct fără întoarcere dacă escaladarea continuă", a adăugat el.

"Noi vrem pace, nu război", a dat asigurări Poroşenko. "Dar suntem prea aproape de frontiera de unde nu mai există întoarcere", a subliniat el, acuzând din nou Rusia că a trimis trupe şi tancuri pe teritoriul ucrainean.

"În prezent, vorbim de soarta Ucrainei, dar mâine ar putea fi cea a securităţii şi stabilităţii Europei", a apreciat el.

Întrebat despre eventuale sancţiuni suplimentare ale UE împotriva Rusiei, Barroso a precizat că Comisia Europeană "a pregătit deja opţiuni în cazul în care statele membre decid să înăsprească sancţiunile". "Sper că vor fi pregătiţi să adopte noi măsuri", a adăugat el.

"Pot spune că agresiunea rusă nu va rămâne fără răspuns din partea UE", a declarat Poroşenko, care îi va informa după-amiază pe şefii de state şi de guverne despre situaţia din estul Ucrainei.

UE face apel la Rusia să înceteze "agresiunea" împotriva Ucrainei

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a făcut apel la Rusia să înceteze "agresiunea" împotriva Ucrainei, sâmbătă, la finalul unei reuniuni informale a miniştrilor de Externe, la Milano, relatează AFP.

"Toţi miniştrii şi-au exprimat profunda îngrijorare pe tema recentei agresiuni a trupelor ruse" contra Ucrainei, a declarat Ashton, înainte de a merge la Bruxelles pentru a participa la un summit al şefilor de state şi de Guverne, care se va concentra pe răspunsul care va fi dat în urma escaladării crizei ucrainene.

Ea a subliniat că cei 28 de lideri trebuie să decidă măsurile care vor fi adoptate.

UE a înăsprit sancţiunile la adresa Moscovei la sfârşitul lui iulie, adoptând pentru prima dată măsuri care vizează economia rusă.

Dar atitudinea Moscovei îi obligă pe liderii UE să adauge noi sancţiuni pentru a face presiuni asupra preşedintelui rus Vladimir Putin.

"Cerem Rusiei să pună capăt ostilităţilor şi fluxului de arme şi personal în zona de conflict şi să-şi retragă forţele din Ucraina", a adăugat Ashton, care s-a exprimat alături de ministrul italian de Externe, Federica Mogherini.

Miniştrii "au fost foarte precişi asupra faptului că nu există o soluţie militară la conflict. Este nevoie de o soluţie durabilă care să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a adăugat Ashton.

Mediafax

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready