Paris
London
New York
Thursday, 25 April, 2024
Last Update 20:20
22:52    |    30/08/2014

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European. Federica Mogherini va fi şefa diplomaţiei UE

Premierul polonez Donald Tusk a fost desemnat sâmbătă de liderii europeni reuniți la Bruxelles drept viitor președinte al Consiliului European, iar ministrul italian de externe, Federica Mogherini, Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, a anunțat președintele în exercițiu al UE, Herman Van Rompuy, relatează AFP și Reuters.

"Consiliul European l-a ales pe premierul (polonez) Donald Tusk drept viitor președinte al Consiliului European", a precizat Van Rompuy într-o postare pe Twitter.

"Consiliul European a desemnat-o pe Federica Mogherini, ministrul (italian) de externe, drept următorul Înalt Reprezentant al UE" pentru afaceri externe și politica de securitate, a adăugat el.

Președintele la final de mandat al Consiliului European a făcut acest anunț la puțin timp după începutul summitul UE în cadrul căruia se vor lua în discuție noi sancțiuni împotriva Rusiei, acuzată de o nouă escaladare în Ucraina.

Donald Tusk, în vârstă de 57 de ani, membru al Partidului Popular European, îi va succeda în decembrie în funcție lui Herman Van Rompuy, care a fost primul președinte permanent al Consiliului, un post strategic de coordonare a pozițiilor șefilor de stat și de guvern și de reprezentare a UE în străinătate alături de președintele Comisiei.

Această nominalizare va trimite un mesaj de fermitate Rusiei, în condițiile în care Polonia, un fost stat din blocul comunist, se numără printre statele membre ale UE cele mai vocale în susținerea Ucrainei de la începutul crizei, comentează AFP.

Federica Mogherini, de 41 de ani, face parte din Partidul democrat italian, formațiune membră a Partidului Socialiștilor Europeni (PSE).

După victoria zdrobitoare a Partidului democrat în alegerile europene, care i-a adus statutul de primul partid al stângii din Europa, premierul Matteo Renzi i-a propus candidatura pentru a-i succeda în noiembrie britanicei Catherine Ashton.

Având relativ puțină experiență, dar lăsând o impresie de strictețe, tânăra șefă a diplomației italiene și-a înmulțit în ultima perioadă călătoriile în străinătate, inclusiv în Ucraina și Rusia. Întâlnirea ei cu președintele rus Vladimir Putin i-a atras vii critici din partea mai multor țări din Europa de Est, care au acuzat-o că ar fi prorusă.

AGERPRES

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready