Paris
London
New York
Wednesday, 24 April, 2024
Last Update 20:20
18:06    |    31/08/2014

Putin evocă pentru prima dată CREAREA unui stat în estul Ucrainei: Trebuie să începem imediat discuţii substanţiale

Crearea unui stat trebuie abordată în discuţiile privind încheierea conflictului din estul Ucrainei, a declarat duminică preşedintele rus, Vladimir Putin, evocând pentru prima dată un astfel de statut pentru regiunile unde se confruntă forţele ucrainene şi rebelii proruşi.

"Trebuie să începem imediat discuţii substanţiale (...) privind organizarea politică a societăţii şi crearea unui stat pentru sud-estul Ucrainei, pentru a proteja interesele legitime ale persoanelor care trăiesc acolo", a declarat preşedintele Putin în cadrul unei emisiuni televizate, citat de presa rusă.

Până în prezent, Rusia a cerut doar ca regiunile orientale din Ucraina, majoritar rusofone, să beneficieze de mai multă autonomie, într-un sistem federal mai puţin centralizat.

Vladimir Putin, care s-a exprimat în cadrul unei emisiuni televizate înregistrate vineri, nu a evocat problema ameninţării cu sancţiuni formulate de occidentali, care acuză Rusia de implicare militară în Ucraina.

Reuniţi sâmbătă la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au dat un termen de o săptămână Rusiei să înceteze acţiunile în Ucraina, în caz contrar urmând să adopte noi sancţiuni.

Liderul de la Kremlin a apreciat însă că occidentalii sunt responsabili pentru criza ucraineană, deoarece au susţinut mişcarea de protest care a condus în februarie la "lovitura de stat" împotriva preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, fără a se gândi că va urma un conflict.

"Ei ar fi trebuit să ştie că Rusia nu putea rămâne deoparte când oamenii sunt împuşcaţi", a afirmat Putin, precizând că vorbeşte "nu în numele statului rus, ci al poporului rus".

Moscova a dezminţit întotdeauna acuzaţiile Occidentului şi ale Kievului potrivit cărora ar fi trimis soldaţi în Ucraina pentru a susţine rebeliunea prorusă care luptă împotriva forţelor guvernamentale în estul ţării.

Mediafax

 
Banner
 
Banner
 
Confesiuni Jurnalistice
cu George Grigoriu
Banner
 
 
 
 
ipv6 ready